Hlavní obsah

Muž nechal v Nýrsku u známého v posteli zbraně a utekl

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nýrsko

Párkrát ho nechal u sebe doma přespat. „Neměl jsem s ním nikdy žádný problém. Občas jsme si spolu dali nějaké to pivko a trochu se rozjuchali,“ vzpomínal muž z Nýrska na dvaatřicetiletého kamaráda ze Slovenska.

Článek

Pořádné vystřízlivění ale přišlo na sklonku loňského roku, kdy cizinec z ničeho nic zmizel. V jeho pokoji našel majitel domu schovaný hotový zbrojní arzenál – lehký kulomet, samonabíjecí pušku a samurajský meč.

„Všechno bylo ukryté v úložném prostoru gauče. Pořádně mě to vyděsilo,“ říká muž, jehož jméno redakce zná, ale s ohledem na jeho bezpečnost je nebude zveřejňovat. Policisté jsou v pohotovosti. Po Slovákovi, který o sobě v okruhu svých známých tvrdil, že se živí jako příležitostný dělník, začali intenzivně pátrat. Zatím vůbec netuší, co měl cizinec se zbraněmi za lubem.

„Jsou střelby schopné a pocházejí z výzbroje armády cizího státu. Nevíme, jaké úmysly s nimi ten člověk měl. Nemůžeme to brát na lehkou váhu, a proto probíhá vyšetřování velmi intenzivně, a to ve spolupráci se zahraničními kolegy,“ uvedl šéf klatovské kriminálky Antonín Šmíd. Případ kvalifikovali policisté zatím jako nelegální přechovávání zbraní hromadně účinných, kde je trestní sazba až pět let.

Hledaný Slovák se s mužem z Nýrska seznámil začátkem loňského roku. „Vlastně mi ho dohodil můj brácha. Požádal mě, jestli bych ho nenechal u sebe přespat pár nocí. Pořád se chvástal, že jeho rodina a příbuzní jsou velcí pracháči, ale že on na nich nechce být závislý, a proto raději odjel do Čech pracovat,“ vybavoval si muž první kontakt s nocležníkem. V Nýrsku se cizinec zdržoval nepravidelně.

Když jsem otevřel postel a uviděl ten zbrojní arzenál, byl to šok. Dostal jsem strach, že v tom zůstanu namočený.
muž, u kterého cizinec bydlel

„Taky jsem ho třeba měsíc neviděl. Pak přijel na pár dní a zase mazal pryč. Říkal, že jezdí do Švýcarska za prací,“ pokračoval muž. Slovák se snažil zapojit také do kulturního života šumavského městečka.

„Angažoval se například v místním ochotnickém divadle. Jenže tam ho brzy prokoukli, že je to jen takový žvástal, a bylo po kultuře. Běda, když se opije. To se mu v hlavě něco překlopí a dokáže jít se železnou tyčí na člověka,“ popisoval další peripetie s nocležníkem muž z Nýrska.

Když se cizinec delší dobu neozval, začal domácí s úklidem jeho pokoje. „Když jsem otevřel postel a uviděl ten zbrojní arzenál, byl to šok. Dostal jsem strach, že v tom zůstanu namočený. Chtěl jsem se toho nějak zbavit. Hlavou mi samozřejmě bleskla i myšlenka, že nejjednodušší by pro mě bylo naložit zbraně do auta a hodit je někam do řeky. Jenže to bych se do toho ještě mohl zamotat, navíc co kdyby mě někdo viděl. Tak jsem raději kontaktoval známého na kriminálce,“ sdělil.

Jestli má strach z toho, že se Slovák pro zbraně vrátí? „Pokud mě bude chtít přepadnout, aby mě zabil, tak to udělá stejně. Já to nijak neřeším,“ uzavřel muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám