Hlavní obsah

Gynekolog z Mostu dostal za znásilnění dvouletou podmínku

Právo, ape
Most

Ústecký krajský soud v úterý uznal vinným ze znásilnění mosteckého gynekologa Miroslava Grunda a uložil mu dvouletý trest podmíněně odložený na tři roky. Zároveň nesmí stejnou dobu vykonávat povolání gynekologa. Své 21leté pacientce měl gynekolog při vyšetření minimálně jednou zasunout penis do pochvy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Krajský soud řešil případ jako odvolání, okresní soud v Mostě už loni v květnu gynekologa za poškozování cizích práv odsoudil k pokutě 50.000 korun a na rok a půl mu zakázal výkon povolání. Proti tehdejšímu výroku soudu se odvolal jak gynekolog, tak i státní zástupce a zmocněnkyně poškozené dívky. Původní rozsudek krajský soud zrušil.

Nyní Grund nemůže využít klasického opravného prostředku, může ale podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek Grund komentovat nechtěl, při odchodu ze soudní místnosti pouze pravil, že dovolání každopádně podá.

Využil bezbrannosti pacientky

Mladá žena v dřívějších výpovědích uvedla, že ji gynekolog vyšetřoval a náhle ucítila jeho penis v pochvě. Vyskočila prý z vyšetřovacího stolu a uviděla lékařovo obnažené přirození. Když projevila nesouhlas, gynekolog prý ihned přestal.

Podle předsedy senátu Daniela Broukala lékař využil ženiny bezbrannosti, protože během vyšetření nemohla vědět, k čemu se lékař chystá. „Poškozená neměla jakýkoliv důvod nepravdivě obvinit svého lékaře z takto závažných činů,“ uvedl Broukal v odůvodnění rozsudku.

Podle obhajoby si dívka všechno vymyslela. Opírala se o výsledky expertizy, která nepotvrdila DNA lékaře v dívčině těle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám