Hlavní obsah

Některé informace o zmizení Aničky nejsou podle policie pravdivé

– Praha

Některé informace, které přinesl server Aktuálně.cz ohledně muže podezřelého v případu pohřešované devítileté Anny Janatkové, nejsou podle policie pravdivé. Sdělila to mluvčí policistů Andrea Zoulová. Kriminalisté je podle ní nemohou vyvrátit, doplnit ani upřesnit, aby neohrozili vyšetřování a důkazní řízení.

Článek

Podle Aktuálně.cz jedenačtyřicetiletý recidivista Otakar T. přiznal, že dívku v den jejího zmizení viděl. Server zároveň uvedl, že muž zmizel z Mostu, kde žil se svojí družkou a policie ho tam měla pod kontrolou.

"K informacím zveřejněným na serveru Aktuálně.cz může policie pouze konstatovat, že ne všechny se zakládají na pravdě," uvedla Zoulová.

Dívka se pohřešuje od loňského 13. října. Otakar T. doposud policii tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil. Podle serveru však v částech výslechu, které se týkaly dívčina zmizení, neprošel detektorem lži. Testy DNA ale prokázaly, že držel v ruce její batoh, s nímž se v pražské vilové čtvrti Troja vracela ze školy. Aktuálně.cz nyní uvedlo, že se muž během sezení u znalce z oboru psychiatrie odborníkovi svěřil, že Aničku v den zmizení potkal.

Podezřelý je prý nadprůměrně inteligentní

Policie muže vyšetřuje na svobodě, protože soud nepřistoupil na návrh na uvalení vazby. Podle serveru se dostal pod silný tlak. Před Vánocemi prý navzdory dosavadní dochvilnosti nedorazil na jeden z výslechů a místo toho se objevil v Troji nedaleko místa, kde Anna zmizela. Podle Aktuálně.cz nemá peníze a začal pít. Družka ho počátkem ledna vyhodila z bytu.

Česká televize uvedla, že obviněný Otakar T. poštu od policie přebírá a k výslechům chodí. "Odmítá nadále vypovídat i účastnit se dalších úkonů trestního řízení," řekla ČT Zoulová.

Podle ČT je podezřelý muž nadprůměrně inteligentní člověk, který má ale přitom jen základní vzdělání. Vyniká fyzickou kondicí a podle odborníků nese jeho osobnost psychopatické rysy; nejde také o bezdomovce, i když prý v Praze žil ve strojovně výtahu.

Ode dne zmizení po Aničce pátraly každý den desítky policistů, městských strážníků, vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím a později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče, které děvčeti údajně také patřily.

Policie loni v prosinci uvedla, že stopou v případu by mohl být neznámý muž, který byl v den dívčina zmizení viděn v Troji s děvčetem podobným Aničce. Podle Zoulové se do současné doby toto svědectví nepodařilo hodnověrně prokázat, ani vyloučit. Speciální sedmdesátičlenný policejní tým ve vyšetřování dále pokračuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám