Hlavní obsah

Žalobce zrušil stíhání exstarosty Jančíka jako nezákonné

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce zrušil minulý týden trestní stíhání bývalého starosty radnice Prahy 5 Milana Jančíka (51). Právu to v pondělí řekla zástupkyně advokátní kanceláře Jiřího Teryngela, který Jančíka obhajuje. Policie však Jančíka hodlá znovu obvinit.

Foto: Petr Janiš, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

„Dnes ráno jsme obdrželi usnesení státního zástupce z Prahy 5, kterým bylo obvinění zrušeno, a (státní zástupce) uložil policejnímu orgánu, aby ve věci opětovně jednal a rozhodl. Státní zástupce konstatoval, že usnesení policie o zahájení trestního stíhání je nepřezkoumatelné a tudíž nezákonné,“ ocitovala Právu písemné usnesení žalobce zástupkyně Teryngelovy kanceláře.

Státní zástupce Martin Černý tak vyhověl stížnosti, kterou Jančík počátkem ledna proti svému stíhání podal.

V průběhu pondělního dopoledne se ke svému rozhodnutí vyjádřil i sám státní zástupce Martin Černý, který potvrdil informace policie o tom, že bude v nejbližších dnech zahájeno nové stíhání Jančíka.

„Zrušil jsem rozhodnutí policie o zahájení trestního stíhání, protože jsem ho shledal nepřezkoumatelným. Nelíbil se mi celkový popis skutku, kde je vymezená doba možné trestné činnosti. Současně jsem ale policejnímu orgánu uložil, aby obratem vydal nové usnesení o zahájení trestního stíhání. Jde o můj závazný pokyn,“ upřesnil Právu žalobce.

Doplnil, že se Jančík navíc dostane do přísnější právní kvalifikace, kde mu hrozí tři roky až deset let vězení.

Cože? To si děláte srandu? No, to je bomba, to je úžasné
reakce Milana Jančíka na zrušení stíhání

Protikorupční policie obvinila bývalého starostu a někdejšího místopředsedu pražské ODS koncem loňského roku ze zneužití pravomoci úřední osoby.

„Cože? To si děláte srandu? No, to je bomba, to je úžasné,“ reagoval překvapeně a zároveň spokojeně na informaci o zrušení svého stíhání Jančík, který se to dozvěděl od Práva.

Byl podle svých slov od začátku přesvědčen o tom, že nic nezákonného neudělal a že vše je v nejlepším pořádku.

„Takže jsem spokojen a pokud to vyšetřování probíhá dál, tak je to jedině dobře,“ doplnil Jančík.

Policie chce Jančíka znovu obvinit

Informaci Práva o zrušení Jančíkova stíhání potvrdil následně také mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Zároveň ale doplnil, že detektivové v řádech dnů Jančíka znovu obviní.

„Došlo pouze k tomu, že státní zástupce měl jiný právní názor na výši způsobené škody, což je v podstatě základ jeho usnesení o zrušení stíhání. Navíc konstatoval, že v té věci došlo ze strany policie k preciznímu zpracování a dal nám pokyn v tom dále pokračovat. Znamená to, že my vydáme nové usnesení o zahájení trestního stíhání,“ řekl Právu Skřepek.

S firmou měl neoprávněně uzavřít smlouvu o postoupení pohledávek

Klade mu za vinu, že jako starosta neoprávněně a úmyslně bez vědomí zastupitelstva uzavřel s firmou Agentura Praha 5 smlouvu o postoupení pohledávek na dlužném nájemném přesahujícím částku 63 miliónů. [celá zpráva]

Skutek se podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka týká období od ledna 2003 do prosince 2004, kdy měla Agentura Praha 5 vymáhat podle smlouvy s Jančíkem dlužné peníze od nájemníků. Skřepek doplnil, že společnost tím získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 miliónu korun.

Za to Jančíkovi hrozily dva roky až deset let vězení. Jančík k tomu prohlásil, že on i ostatní zástupci města jednali v souladu se zákonem a platnými předpisy. [celá zpráva]

Všechny kroky v této věci byly podle něj učiněny s vědomím zastupitelstva.

„V žádném případě bych si nedovolil obejít zastupitelstvo, nezakládá se to na pravdě. Všechny dokumenty jsou policii k dispozici. Naprosto vylučuji jakékoli spojování mé osoby s Agenturou Praha 5 a absolutně odmítám, že bych v ní měl jakýkoli podíl,“ řekl Jančík v médiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám