Hlavní obsah

Koně museli před stoupající Orlicí zachraňovat hasiči

Právo, ner

Královéhradečtí hasiči v neděli před polednem zachraňovali stádo koní, které velká voda uvěznila na louce v Blešně na Královéhradecku. Řeka Orlice přes noc prudce a nečekaně stoupla a vylila se z břehů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na místě zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči z Malšovy Lhoty a Plačic. Dva hasiči a majitel koní na člunu postupně vyvedli z vody šest klisen a dva hřebce. Zvířata nebyla zraněna a byla odvedena zpět do stájí,“ řekla Právu mluvčí královéhradeckého hasičského sboru Martina Žahourková.

Nebylo to poprvé, co byl na Královéhradecku zachraňován dobytek před velkou vodou. Podobné případy jsou registrovány prakticky každoročně.

Nevyzpytatelná Orlice

Řeka Orlice, jeden z labských přítoků, je noční můrou hydrologů.  Řeka, nejen ve své větvi, která je nazývána Divokou Orlicí, je nevypočitatelná a dokáže vystoupit z břehů během několika desítek minut.

Například v noci ze soboty na neděli v Týništi bez vážných důvodů (už nepršelo a nemělo co odtávat), poskočila hladina vzhůru téměř o dva metry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám