Hlavní obsah

Muž, který v posteli selhal a svou družku ubodal, dostal 18letý trest vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Osmnáct let vězení za zmařený život ženy, kterou loni v květnu v Chrudimi surově ubodal nožem, dostal její druh Pavel Salaba (46). Za zločin vraždy byl odsouzen v pátek senátem Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pavel Salaba při příchodu do soudní síně, kde si vyslechl verdikt 18 let odnětí svobody.

Článek

Během hlavního líčení bylo prokázáno, že obžalovaný, kterého znalci ohodnotili jako osobnost egocentrickou, neschopnou empatie, svou o dva roky starší družku napadl nožem v noci ve spánku v bytě, kde žili. Ačkoliv si pamatuje pouze dvě bodnutí, celkem jí zasadil 22 bodných a bodnořezných ran. Mnohá z poranění měla obranný charakter, poškozená posléze zemřela z důvodu zevního a vnitřního vykrvácení.

Důvodem tohoto počínání bylo mužovo předchozí sexuální selhání, které se rozhodl řešit radikálně - svou sebevraždou a vraždou milované ženy. „Obžalovaný pro vlastní selhání byl schopen napadnout ženu, se kterou žil a prý ji i miloval. Ještě odpoledne před činem spolu šli a vedli se za ruku,“ upozornil předseda senátu Miroslav Mjartan a dodal, že soud neuvěřil příliš jeho lítosti.

„Obžalovaný si skutečně ještě neuvědomil, co udělal a že základní příčina je v něm,“ řekl soudce a dodal, že vliv na výši trestu však mělo Salabovo přiznání. „Případy vykazující podobný způsob spáchání činu zhusta končí výjimečným trestem,“ uzavřel soudce.

Měl by jít do věznice s mírnějším režimem

Znalci totiž jednoznačně konstatovali, že poškozená před svou smrtí musela trpět mučivými útrapami. „Byl to nečekaný útok od osoby blízké, z jejíž strany takové chování nečekala. Navíc s ohledem na způsobená zranění ona při začátku útoku ani v jeho průběhu neztratila vědomí. Trpěla bolestí po dobu několika minut až několika desítek minut,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Vzhledem k tomu, že znalci neodmítli možnost resocializace obžalovaného, neuložil soud výjimečný trest. Brutalitu a nicotnou příčinu však zohlednil výší trestu v druhé polovině zákonné sazby.

„Jsem přesvědčen, že toho lituje,“ řekl obhájce Pavla Salaby Miroslav Matouš a dodal, že si klient ponechal čas na případné podání odvolání. Je však spokojený se zařazením do věznice s mírnějším režimem, než je u odsouzených ze zločinu vraždy obvyklé.

Kromě obžalovaného si ponechala lhůtu na odvolání i státní zástupkyně, rozsudek proto dosud není pravomocný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám