Hlavní obsah

Osvobozený vor v zakoně zmizel z ČR a odjel do Arménie

Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armén Andranik Soghojan, kterého česká policie označuje za vora v zakoně (kmotra kmotrů), zmizel z Česka. Podle informací arménských médií se vrátil do svého rodiště Gjumri, tedy druhého největšího města Arménie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soud Andranika Soghojana v říjnu zprostil obžaloby.

Článek

Soghojan, který v Česku několik let žil a podnikal, zde přitom čelí obžalobě za objednání vraždy podnikatele, kterou podle státního zástupce chtěl zastrašit arménskou komunitu žijící v Praze a získat vliv nad tou čečenskou.

Najatý vrah se ale opakovaně spletl; nejprve zranil jiného muže a pak v roce 2007 zastřelil nevinného řidiče Sazky.

Soghojan mohl vycestovat, protože Městský soud v Praze jej loni v říjnu zprostil obžaloby s tím, že se nepodařilo prokázat, že jde o vora a že by zločiny zorganizoval. V ten okamžik musel být propuštěn z vazby.

Rozsudek ale není pravomocný, státní zástupce Vladimír Mužík se proti němu tehdy ihned odvolal a nadále pro Soghojana požaduje výjimečný trest 25 let vězení.

Odjel srovnat podsvětí?

Arménské internetové servery přitom ve čtvrtek citovaly tamní deník Žamanak, podle kterého má Soghojan, přezdívaný ve vlasti Zap, v plánu v gjumriském podsvětí zjednat pořádek.

Řešení sporů mezi jednotlivými zločineckými skupinami je jedna z povinností tzv. vorů v zakoně.

Soghojanův český advokát Eduard Bruna ve čtvrtek odmítl, že by jeho klient odjel řešit nějaké spory zločineckých struktur. Prý musel domů kvůli zdravotním problémům s oční protézou, kvůli níž měl během celého soudního procesu na očích sluneční brýle. Podle Bruny má Soghojan v rodišti odborníky, kteří se mu o oko starají.

„Můj klient ale do Česka pravidelně telefonuje a říkal mi, že se sem určitě vrátí. Kdy, to mi neřekl,“ odmítl Bruna obavy, že by Soghojan z Česka uprchl.

Právo získalo z důvěryhodného zdroje informaci, že čeští policisté Soghojanovy současné aktivity bedlivě sledují a jsou v kontaktu s arménskými kolegy. "My to samozřejmě víme, kde se teď pohybuje, i to, co se tam děje. Naše mínění, že je opravdu vorem v zakoně, se jeho nynějšími aktivitami jen potvrzuje,“ řekl ve čtvrtek Právu důvěryhodný zdroj z českých bezpečnostních složek.

„Nelíbí se nám, že do odvolacího řízení má dotyčný naprosto volný pohyb po světě a tím může ovlivňovat celé řízení. Vůbec tím nejsem nadšen, ale věřím, že u vrchního soudu dojde ke zvratu a nakonec padnou výjimečné tresty,“ reagoval na to ve čtvrtek šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Vlivný zastánce - bratr prezidenta

Státní zástupce Mužík přitom už pár minut po rozsudku varoval před útěkem Soghojana a spol. z Česka. Měl obavy, že i kdyby odvolací soud nakonec obžalované uznal vinnými, do vězení už je nikdo nedostane.

„S ohledem na náš nepravomocný zprošťující rozsudek je svobodný a bez jakéhokoli omezení i pokud jde o vycestování do zahraničí,“ vysvětlila mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Podle deníku Žamanak Soghojan dostal doma ultimátum, že musí zemi opustit do 15. ledna. Proč, to se Právu ve čtvrtek nepodařilo zjistit.

Podle listu se ho ale zastal bratr arménského prezidenta a zároveň poslanec tamního národního shromáždění Alexandr Sarkisjan, který požádal o prodloužení Soghojanova pobytu ve vlasti až do února a úřady mu údajně vyhověly.

V Arménii se už od poloviny prosince nachází i další z obviněných v kauze vora v zakoně, Arsen Kakosjan, který byl v říjnu v Praze stejně jako Soghojan nepravomocně zproštěn obžaloby z pomoci k vraždě.  Česká justice ho vydala na žádost Jerevanu kvůli obvinění z jedenáct let starého podvodu. Muž je v tamní vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám