Hlavní obsah

Mrtvých na silnicích bylo loni nejméně od roku 1961

Právo, Novinky, jfk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Statistika loňské nehodovosti je alespoň co do počtu usmrcených a těžce zraněných podle policie nejlepší od roku 1961. Při nehodách v roce 2010 zahynulo 753 lidí. Policisté zároveň upozornili, že od 11 371 celkového počtu 75 522 nehod řidiči ujeli. Tyto případy představovaly téměř 17 procent všech nehod.

Článek

Policie například v červenci pátrala po řidiči, který měl na přechodu v pražských Dejvicích srazit dva chodce a následně z místa nehody ujet. [celá zpráva]

Další podobný případ se stal rovněž v červenci, kdy opilí řidič srazil na přechodu ve Veselí nad Moravou chlapce a rovněž se pokusil ujet. [celá zpráva]

V roce 2009 ujeli řidiči od 10 478 nehod, což představovalo necelých 16 procent z celkového počtu.

Za každý půlden jeden mrtvý

Podle policejních statistik bylo loni 2823 lidí zraněno těžce a 21 610 lehce. Počet nehod řešených policií oproti roku 2009 mírně vrostl, konkrétně o 707 případů, což představuje (0,94 procenta). Usmrcených naopak bylo o 79 méně, což představuje pokles o 9,5 procenta.

"V průměru každý 11 a půl hodiny zemřel na silnicích v ČR člověk," řekl Petr Sobotka z dopravní policie.

Výrazně, o 20 procent, klesl meziročně počet těžce zraněných. Devítiprocentní pokles zaznamenali policisté i u lehce zraněných. Nižší byla rovněž celková škoda, která klesla o 56 miliónů korun.

Nejvíce nehod přibylo v Praze (nárůst o 2607 případů) a Jihomoravském kraji (nárůst o 2008 případů). Největší pokles policisté naopak zaznamenali policisté ve středních Čechách (o 1313 nehod) a v Ústeckém kraji (o 816 nehod).

Nejtragičtější byl loni červenec

Při nehodách loni zahynulo 17 dětí, což je o tři více než předloni. Šest z usmrcených dětí byli chodci, deset zahynulo v osobním voze a jedno dítě jako spolujezdec na traktoru.

Při nehodách rovněž zahynulo 151 chodců a 80 motorkářů.

Nejhorším měsícem co do počtu usmrcených byl loni červenec, kdy zahynulo 103 osob. Nejtragičtějším dnem byl pátek 9. července, kdy na silnicích zemřelo12 lidí.

Viníkem 89 procent všech nehod byli řidiči. Nejčastější příčinou nehod bylo nevěnování se řízení a nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám