Hlavní obsah

Za zpackanou kauzu biolíh může stát zaplatit odškodnění až 50 miliónů

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Kvůli zpackané práci státních orgánů při vyšetřování údajné korupční aféry známé z tzv. Kubiceho zprávy jako kauza biolíh musel stát, respektive daňoví poplatníci, zaplatit rozhodnutím soudů jednomu z aktérů případu už 900 tisíc korun.

Foto: MMS /Radim Vaculík, Právo

Jaromír Janata (vlevo) se svým obhájcem Vladimírem Řičicou.

Článek

Tato částka přitom nemusí být konečná. Jeden z původně sedmi obviněných, generální ředitel a třetinový vlastník firmy Bioferm - lihovar Kolín Jaromír Janata (59), totiž dostal ve středu od pražského městského soudu šanci získat další desítky miliónů korun.

Vedle toho, že soud definitivně potvrdil jeho nárok na náhradu ušlé mzdy za téměř dvouměsíční nezákonnou vazbu, kdy se částka i s úroky vyšplhala na 900 tisíc, totiž vrátil obvodnímu soudu tu část žaloby, ve které Janata žádá o odškodnění 48 miliónů za nemajetkovou psychickou újmu během jeho nezákonného víc jak ročního stíhání.

Obvodní soud pro Prahu 2 Janatovu žalobu na stát projednával loni v dubnu. Tehdy přihlédl k tomu, že v době, kdy byl Janata ve vazbě (jaro 2006), ještě neplatil zákon, který umožňoval žalovat stát o nemajetkovou újmu za nezákonný postup.

Obvodní soud to ale musí podle středečního rozhodnutí předsedy odvolacího senátu Aleše Šťastného znovu posoudit, protože se podle něj zákon na Janatu vztahoval.

Dalších 50 miliónů žádal Janata za zmařenou investici v lihovaru, u soudu ale neuspěl.

Řádná půjčka

„Nemohu říct, že bychom nebyli spokojeni, ba naopak, jsme velmi spokojeni. Soud nám vlastně víceméně vyhověl. Tím svým konstatováním nám dal reálnou šanci na to dostat od státu požadovaných 48 miliónů korun,“ reagoval na verdikt Janatův advokát Vladimír Řičica.

Policie původně vinila Janatu z toho, že společně s dalším spoluvlastníkem Biofermu Rostislavem Polákem poskytli lobbistovi Františku Vybíralovi 15 miliónů, které měly údajně sloužit na úplatky pro státní úředníky, aby kolínskému lihovaru pomohli získat miliardové zakázky na výrobu a obchod s biopalivy.

Státní zastupitelství ale jejich stíhání zastavilo s tím, že zmíněná částka byla řádnou půjčkou pro Vybírala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám