Hlavní obsah

Za jízdu v opilosti dostal bývalý děkan plzeňských práv tři tresty

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Tři tresty dostal od plzeňské soudkyně Lucie Bočkové bývalý děkan plzeňské právnické fakulty Jaroslav Zachariáš za jízdu v opilosti. Soudkyně obžalobu neprojednávala v hlavním líčení, ale rozhodla trestním příkazem, což zákon umožňuje, jestliže skutkový stav je spolehlivě prokázán opatřenými důkazy a trestní sazba spáchaného trestného činu nepřesáhne horní hranici pěti let.

Článek

„Obviněnému jsem uložila podmíněný trest odnětí svobody, dále peněžitý trest a ještě zákaz řízení motorových vozidel,“ uvedla soudkyně. O konkrétní výši sankcí ale hovořit nechtěla s tím, že rozhodnutí ještě není pravomocné. Proti němu si může podat opravný prostředek, takzvaný odpor, jak odsouzený, tak žalobce. V takovém případě by musela soudkyně nařídit klasické hlavní líčení.

„S trestem jsme spokojeni. Nevidím proto důvod podávat z naší strany odpor,“ reagovala na verdikt soudu šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená. Jak se rozhodne Zachariáš, není jasné. „Já se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekl a zavěsil telefon. Na případné podání odporu má osm dní od doručení soudního rozhodnutí.

Nadýchal 2,5 promile

Policisté osmapadesátiletého právníka přistihli v srpnu za volantem ve stavu, kdy sotva udržel vozidlo na silnici. Pozornost policejní hlídky na sebe strhl, když se svou octavií křižoval Jateční třídu v protisměru. V dechu mu pak policisté naměřili 2,5 promile alkoholu. Zachariáš odmítl krevní zkoušku, souhlasil pouze s odběrem moči. Strážci zákona na místě Zachariášovi zadrželi řidičský průkaz.

Sám Zachariáš nechtěl inkriminovanou jízdu komentovat. „Nemám k tomu co říci,“ uvedl na dotaz Práva. Na další otázku, proč odmítl podepsat protokol o dechové zkoušce a nesouhlasil s odběrem krve, uvedl, že nic takového se nestalo. „Všechno je v pořádku,“ řekl pouze a dál se odmítl o věci bavit. Policisté ho obvinili z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zachariáš dostal loni v říjnu výpověď z fakulty kvůli aféře s rychlostudenty a podivně udělovanými tituly prominentům. S vedením Západočeské univerzity se dohodl na odchodném ve výši čtyř měsíčních platů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám