Hlavní obsah

Soud vydal mezinárodní zatykač na katarského prince

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud vydal mezinárodní zatykač na katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, kterého Obvodní soud pro Prahu 2 v roce 2005 nepravomocně odsoudil za sex s nezletilými dívkami na 2,5 roku vězení. Jeho stíhání však bylo po sporech v justici předáno do Kataru, kde bylo v roce 2007 zastaveno.

Článek

Oznámení zatykače oznámila mluvčí soudu Martina Lhotáková. Odvolacímu senátu se totiž nepodařilo Sánímu doručit soudní usnesení a předvolání. Jednání již bylo několikrát odročeno, původně mělo začít před více než rokem.

"Nyní je zajišťován překlad do angličtiny," uvedla Lhotáková. Sáního advokát Umar Switat již dříve řekl, že princ o konání odvolacího líčení pravděpodobně neví. Řízení by nicméně podle jeho názoru nemělo vůbec pokračovat, protože katarská justice Sáního stíhání zastavila.

Snaha o doručení od roku 2009

Ministerstvo spravedlnosti se snažilo Sánímu doručit soudní písemnosti od konce roku 2009. Požádalo české velvyslanectví v Kuvajtu, aby diplomatickou cestou předalo katarské prokuratuře žádost o právní pomoc. Ambasáda poté několikrát urgovala katarské velvyslanectví v Kuvajtu, aby věc vyřešilo.

Člen katarské královské rodiny Sání byl za sex s šestnácti nezletilými a mladistvými dívkami v květnu 2005 nepravomocně odsouzen i přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, strávil dva dny ve vězení a poté byl propuštěn na kauci. V roce 2007 prokurátor princovo stíhání zastavil.

Katar na prince žádnou obžalobu nepodal

Z překladu dokumentu, který právní krok katarské strany vysvětloval, vyplynulo, že tamější orgány vůbec nepodaly na Sáního obžalobu. Podle vyjádření tehdejšího mluvčího městského soudu Petra Kulawiaka Katar uvedl, že byl princ již potrestán vazbou v Česku, a odmítl se tím vůbec zabývat. Soudce proto rozhodl, že bude stíhání pokračovat v ČR.

Kvůli době, kterou strávil Sání ve vazbě, žádá princ po České republice zhruba čtvrtmilionové odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti Sáního odškodnit odmítlo, princ se proto žalobou obrátil přímo na Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudy se již dříve zabývaly také Němcovým rozhodnutím předat případ do Kataru. Obecné soudy konstatovaly, že bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám