Hlavní obsah

Muž v Novém Bydžově si vymyslel loupežné přepadení

Právo, Jiří Bednář
Nový Bydžov

Několik hodin stačilo královéhradeckým kriminalistům k objasnění loupežného přepadení, které se údajně stalo v Novém Bydžově. Sedmatřicetiletý muž na policii nahlásil, že jej přepadla skupinka mladíků, kteří mu odcizili peníze. Muž si ale celou historku vymyslel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle jeho oznámení došlo k události v sobotu kolem čtvrt na deset večer na ulici Jana Žižky. „Přepadení muž ihned oznámil na policii. Uvedl, že ho přepadla skupinka čtyř až šesti mladíků, kteří ho povalili na zem a přitom mu z náprsní kapsy vypadla peněženka s firemní tržbou, kterou mu odcizili. Při dechové zkoušce muž nadýchal 1,99 promile alkoholu,“ oznámila Právu mluvčí hradecké policie Anna Pešavová.

Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že si událost vymyslel kvůli tomu, že chtěl zakrýt páteční zpronevěru peněz ve firmě. Část peněz použil na zaplacení útraty v hospodě a část prohrál na automatech. „Podle předložených dokladů muž zpronevěřil asi 28 tisíc korun. Policisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu zpronevěry, za což může být pachatel potrestán vězením až na dvě léta,“ řekla Pešavová.

Každé šesté loupežné přepadení bylo smyšlené

Za prvních 11 měsíců loňského roku hradečtí policisté vyšetřovali 33 případů loupežných přepadení, kdy způsobená škoda činila téměř 340 tisíc korun. Každé šesté loupežné přepadení však bylo smyšlené.

S oznámením fiktivního přepadení se na policii obracejí například lidé, kteří v podnapilosti či kvůli své nepozornosti ztratí doklady, peníze nebo mobilní telefon. Častým případem fingovaných loupeží jsou také pokusy o zakrytí manka v obchodech, restauracích nebo firmách. „Setkáváme se i s případy, kdy muž propije výplatu nebo ji prohraje v herně a protože se to bojí doma přiznat, nahlásí na policii, že byl přepaden a oloupen. Lidé, kteří si loupežná přepadení vymýšlejí si vůbec neuvědomují, že sami mohou skončit před soudem,“ připomněla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám