Hlavní obsah

Manažery v Karlových Varech obžalovali z braní úplatků

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Z braní úplatků, za což jim hrozí v případě prokázání viny kriminál na dva až osm let, byli v pondělí ráno u karlovarského okresního soudu obžalováni dva manažeři ve stavebnictví.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obžalovaný bývalý manažer společnosti Skanska Martin Kratochvíl (vlevo) a někdejší stavební dozor investora Lukáš Matocha (druhý zprava) odcházejí od karlovarského soudu.

Článek

Bývalého zástupce investora pro dohled nad stavbou hotelu Ermitáž v Praze Lukáše Matochu a někdejšího projektového manažera stavební společnosti Skanska Martina Kratochvíla státní zástupce Petr Vošta viní z toho, že vyžadovali od jednatele subdodavatelské společnosti KV-Term Romana Šůly úplatek ve výši 1,1 miliónu korun.

„Viním je z toho, že podmiňovali proplacení stavebních prací úplatkem od subdodavatele,“ vysvětlil Vošta, podle kterého oba manažeři nejdříve požadovali částku ještě o dvě stě tisíc korun vyšší.

Policie Matochu zadržela na jaře letního roku na parkovišti obchodního domu Varyáda v Karlových Varech, když mu Šůla úplatek ve výši 1,1 miliónu korun předával. Podle obžaloby se měli oba manažeři o úplatek rozdělit.

Oba vinu odmítají

Oba bývalí manažeři ale vinu odmítají. „Necítím vinu a žádného trestného činu jsem se nedopustil,“ uvedl Kratochvíl, který se bránil tím, že na schůzce se Šůlou nebyl. Obvinění Šůly z toho, že žádal úplatek, si nedokázal vysvětlit. „Asi má v sobě pan Šůla negativní energii a je špatným člověkem,“ uvedl u soudu a trval na tom, že žádný úplatek nežádal. Přitom poukázal na rozpor. „Nechápu, proč by si měl pan Šůla kupovat za úplatek ve výši 1,1 miliónu korun dlužnou částku ve výši pouhých 900 tisíc korun,“ argumentoval Kratochvíl, podle kterého by na tom Šůla prodělal.

Matocha, kterého zadržela policie s nastraženými penězi, se rovněž cítil bez viny. „Nebral jsem peníze od pana Šůly jako úplatek, protože v té době jsem už nepracoval u investora, takže jsem nemohl nic ovlivnit,“ vysvětlil a odmítl následně odpovídat na otázky soudu.

Podle Šůly oba manažeři požadovali úplatek opakovaně na schůzkách v kavárně nákupního střediska Zličín v Praze. Popisoval přitom, že stavbu jako subdodavatel řádně předal jako hotovou, ale oba manažeři to po něm chtěli ještě jednou s novými formuláři. „Každých čtrnáct dní mi posílali soupisy dalších a dalších nedostatků a nedodělků, které mám odstranit,“ vysvětloval Šůla, jak na něj manažeři vyvíjeli tlak, aby mohli požadovat úplatek. „Chtěl jsem mít stavbu předanou, mít vše za sebou i za cenu toho, že na ní doplatím,“ vysvětloval, proč chtěl vyplatit úplatek vyšší, než kolik mu Skanska dlužila peníze.

Podle Kratochvíla ale požadavky ze strany společnosti Skanska nenarůstaly. Šůla má proto svá tvrzení na žádost soudkyně Michaely Jasové doložit dodatečně na příštím jednání soudu, které je naplánováno na pondělí 21. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám