Hlavní obsah

Policie obvinila 12 členů skupiny Ztohoven kvůli změněným občankám

– Praha
Právo, rav

Pražská policie obvinila minulý týden 12 členů výtvarné skupiny Ztohoven kvůli falešným a pozměněným občanským průkazům, na kterých měli jiné fotografie než je jejich skutečná podoba.

Foto: ČTK

Policie minulý rok zatýkala členy Ztohoven v centru Prahy, kde výtvarná skupina vystavovala svůj projekt Občan K.

Článek

Obvinění souvisí s loňskou červnovou akcí a pražskou výstavou této skupiny nazvanou Občan K. Na ní dvanáct členů sdružení vystavilo své občanky, ovšem s pozměněnými fotografiemi pomocí tzv. morphingu, kdy se na počítači ze dvou různých tváří vyrobí jediný obličej, na němž jsou ale rozeznatelné rysy obou původních osob.

Majitelé občanek se změněnou identitou je dokonce několik měsíců používali, byli s nimi volit do Sněmovny, cestovali na ně do zahraničí a jeden se měl dokonce oženit.

Foto: Novinky

Happening Ztohoven s názvem Občan K.

Policie si pro změněné průkazy přišla už v červnu přímo na výstavu a zabavila je. Po dokončení znaleckých posudků z Kriminalistického ústavu Policie ČR nyní všechny majitele pozměněných dokladů obvinila.

„Obvinění bylo sděleno minulý týden dvanácti osobám, a to z přečinu poškození cizích práv. Nechali si úmyslně vystavit občanské průkazy, kdy při žádosti o vydání těchto průkazů předložili úředníkům počítačově upravené fotografie, které neodpovídají skutečné podobě. Čili uvedli při žádostech o občanský průkaz státní orgány v omyl,“ řekla v pondělí Právu mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová.

Obviněným hrozí až dvouleté vězení. „Už jsme se začínali bát, že policie nenajde paragraf, který by tomuto projektu slušel,“ okomentoval na serveru Aktuálně.cz obvinění jeden z členů skupiny.

„Po půl roce čekání se vám uleví, i když to vlastně žádná dobrá zpráva není. Ale už po řádění kriminálky na naší výstavě bylo všem jasné, že jsme jim zase šlápli na kuří oko. Znění toho paragrafu je stejně absurdní jako důvody zatčení jednoho z našich členů na naší výstavě Občan K,“ připomněl zástupce skupiny loňský červnový incident, kdy policie při zabavování občanek zadržela asi nejznámějšího člena Ztohoven, který se představuje jako Roman Týc.

Důvodem, proč Týc tehdy skončil před zraky desítek lidí v poutech, byl fakt, že nebyl schopen prokázat svou totožnost. A to i kvůli tomu, že jeho občanka byla součástí výstavy. Policisté jej ale po zjištění osobních údajů na služebně propustili.

Tři občanky falešné

Zoulová v pondělí doplnila, že experti na antropologii a grafologii z Kriminalistického ústavu zkoumali pravost vystavených dokladů.

„Z 12 zkoumaných občanských průkazů šlo v devíti případech o originály a ve třech o kopie, tedy o padělky,“ upřesnila policejní mluvčí.

Doplnila, že odborníci z řad antropologů zkoumali, zda obličeje na fotografiích patří majitelům dokladů, grafologové zase zkoumali pravosti podpisů.

Umělci ze Ztohoven, kteří úzkostlivě tají svou totožnost, na sebe už dříve upozornili intervencemi do veřejného prostoru. Asi nejznámější je akce nazvaná Mediální realita z roku 2007, při níž se nabourali fiktivním výbuchem atomové bomby do vysílání České televize.

Policie prošetřovala také kreaci jednoho člena (opět vystupujícího pod jménem Roman Týc), který v listopadu 2009 dotvořil pamětní desku na Národní třídě v Praze plastikou s hajlujícíma rukama a s pěstmi se vztyčenými prostředníky. Dílo nazval Není co slavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám