Hlavní obsah

Málem zabil svou těhotnou přítelkyni, dostal desetiletý trest

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové
Aktualizováno

Deset let by měl strávit ve vězení dvacetiletý Maroš Bíly z Hradce Králové za to, že pobodal svou mladičkou těhotnou přítelkyni. Bílyho v pondělí potrestal senát hradeckého krajského soudu za pokus vraždy.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Maroš Bíly u soudu

Článek

Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si ponechali lhůtu k vyjádření. K události došlo loňského 19. září v Hradci Králové. Muž nezapíral, ale tvrdil, že na 16letou dívku zaútočil v afektu po prudké partnerské hádce.

"Řekla mi, že už mě nechce. Vůbec jsem nechápal, proč tak najednou. Byl jsem v tu chvíli hodně psychicky narušený. Zabít jsem ji ale nechtěl,“ řekl soudcům.

Na dívku se s kuchyňským nožem v ruce vrhl, i když dobře věděl, že je těhotná. Bodl jí celkem třikrát, do ramene, do podpaží a do břicha.

Soud zohlednil řadu polehčujících okolností, jako je například doznání, předchozí řádný život obžalovaného a projevenou účinnou lítost.
státní zástupkyně

Po útoku byla žena bezprostředně ohrožena na životě a její smrt byla odvrácena specializovanou léčebnou péčí na chirurgické klinice hradecké fakultní nemocnice.

Těhotenství děvčete skončilo, ale příčinou nebyla utrpěná zranění, protože poškozená vypověděla, že se rozhodla už před tím k potratu. Kromě jizev po bodných ranách nemá žádné trvalé následky na zdraví.

„V zásadě jsem s rozsudkem spokojen, soud vzal v úvahu skutečnost, že k činu došlo v silném emocionálním rozrušení mého klienta,“ řek Bílyho advokát Vít Biolek.

Ani státní zástupkyně Lenka Faltusová se zřejmě odvolávat nebude. „Trest v podstatě odpovídá mému návrhu, soud zohlednil řadu polehčujících okolností, jako je například doznání, předchozí řádný život obžalovaného a projevenou účinnou lítost,“ uvedla.

Součástí rozsudku je i povinnost obžalovaného uhradit zdravotní pojišťovně náklady na léčení zraněné ve výši zhruba 19 tisíc korun a vyhoštění na dobu neurčitou, protože Bíly je cizinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám