Hlavní obsah

Muž chtěl v garáži upálit dvojici bezdomovců, hrozí mu až 20 let vězení

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Velké štěstí měla loni v březnu dvojice bezdomovců z Orlové. Pětapadesátiletou ženu a o tři roky mladšího muže měl uvěznit v garáži a místnost poté podpálit šestačtyřicetiletý Zdeněk Krajčovič. Oba lidé v garáži přebývali. Krajčovič v pondělí stanul kvůli pokusu o vraždu, za který mu hrozí 15 až 20 let vězení, před Krajským soudem v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Z pokusu o vraždu je obžalovaný Zdeněk Krajčovič. Eskorta ho přivedla k soudu v Ostravě v poutech.

Článek

Garáž se nachází v ulici Rajčula v Orlové-Lutuni. Podle obžaloby se Krajčovič dostal den předtím s dvojicí do sporu. V noci měl zabezpečit zámek na dveřích garáže, aby nešly otevřít, u vrat udělal hromadu z věcí, které byly okolo, a zapálil ji. Muž a žena však ucítili kouř a žár ohně a přivolali na pomoc městské strážníky a hasiče. Díky tomu se jim nic vážného nestalo.

Krajčovič ale něco takového popírá. „Odpoledne jsem šel s kamarádem kolem těch garáží, vraceli jsme se tamtudy na ubytovnu. Chtěl jsem si jen připálit cigaretu a vešel jsem do vrat té garáže. Ta paní na mě hned ječela, že tam právě vyčistila koberec, ať jdu pryč,“ vysvětloval před soudem. Cigaretu si prý připálil od nějakého muže, co vyšel ven, a i s kumpánem pokračoval v cestě.

„Sprostě jsem jí nadával, to jo, protože jsem měl vypito, a tomu muži jsem řekl, že mu otočím hlavu i s brýlemi. Ale to bylo všechno,“ dušoval se recidivista s tím, že poté, co přišel kolem 17. hodiny na ubytovnu, kde bydlel, nevyšel ven.

Udělali to dva čichači toluenu, tvrdí obžalovaný

Soudce Jaroslav Málek se v pondělí jen těžko „prokousával“ výpověďmi obžalovaného. Pokaždé totiž svou výpověď pozměnil. Soudce přečetl mimo jiné i výpověď z listopadu loňského roku, ve které svaluje vinu na jiné dva kumpány z Orlové. „Znám je, čichají toluen a takové věci dělají. Ten jeden mi ukradl před tím požárem rukavice a kšiltovku,“ řekl Krajčovič na adresu dvou údajných pachatelů.

Zdůvodnění, proč o tom neřekl dřív, když vypovídal na polici, bylo prosté. „Myslel jsem, že tam nechají nějaké stopy a policajti na to přijdou sami. Nechtěl jsem bonzovat,“ tvrdil u soudu Krajčovič.

Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech výpověďmi poškozených, svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám