Hlavní obsah

Na dráze zemřelo loni 248 lidí, nejvíce od roku 2006

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V roce 2010 na dráhách v České republice zahynulo 248 osob, což je nejvíce od roku 2006. V porovnání s rokem 2009 došlo k nárůstu počtu mrtvých o 12 procent. Vyplývá to z předběžných statistik Drážní inspekce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Následky tragické nehody u Přeštic.

Článek

Současně narostl počet mimořádných událostí, kterých se v roce 2010 stalo 4 412, což je o pět procent více, než v předcházejícím roce. Při nehodách na železnici bylo zraněno 641 lidí.

Nárůst počtu mrtvých eviduje Drážní inspekce především na vlakových dráhách, vyjma metra. Na železnici v roce 2010 zahynulo podle statistik 241 osob, což je nejvíce za poslední čtyři roky.

Drážní inspekce zaregistrovala mírný pokles počtu zraněných, kterých loni bylo 269, což je o tři procenta méně než v roce 2009. Celkový počet nehod na dráze se loni zastavil na čísle 1 656. Je to o 13 procent více, než o rok dříve.

Na železničních přejezdech se v loňském roce střetl vlak s motoristy, chodci a cyklisty ve 275 případech, což je meziroční nárůst o 21 procent. Je to nejvíce od roku 2007.

Tři mrtví při jediné nehodě u Písku

Nejvíce osob zemřelo při střetnutí na železničním přejezdu ze 6. 7., kdy se na přejezdu u zastávky Písek-Dobešice střetl rychlík z Prahy do Českých Budějovic s osobním automobilem, v němž zahynuly tři osoby.

Největší počet zraněných Drážní inspekce zaznamenala při srážce osobního vlaku s posunovým dílem v Kamenných Žehrovicích, kde bylo zraněno celkem 13 osob.

Mimořádnou událostí roku 2010 s největší škodou bylo vykolejení vlaku v Ústí nad Labem, při kterém zahynul strojvedoucí a dalších 8 osob bylo zraněno. Celkově odhadnutá škoda dosáhla 63 miliónů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám