Hlavní obsah

U soudu stanul muž kvůli pěti sexuálním útokům v pěti městech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Několikrát soudně trestaný Miroslav Darebník se od úterka před ostravským krajským soudem zodpovídá ze série znásilnění a vydírání několika dívek a žen, které během pouhých dvou dnů přepadl na pěti místech Moravy a Slezska. Nejmladší z obětí přitom bylo jedenáct let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Darebník u ostravského krajského soudu.

Článek

Rozvedený otec dvou dospívajících dcer, kterému soud už v roce 2001 kvůli exhibicionismu nařídil sexuologickou léčbu, se částečně přiznal.

„Z větší části se ty události staly tak, jak je napsáno v obžalobě,“ řekl s tím, že některé detaily si nepamatuje. Jak už to při výsleších sexuálních delikventů bývá, ani Miroslav Darebník si nepamatuje zejména ty detaily, které mu nejvíce přitěžují.

Žádal předložení žákovské knížky, ze které si opsal její osobní údaje a hrozil, že si ji najde, pokud se někomu svěří.
obžaloba

Případ pěti přepadených a znásilněných dívek, z nichž dvě ještě neměly ani patnáct let, vzbudil loni v červnu velkou pozornost médií. Tehdy neznámý pachatel nejprve 15. června přepadl v Kopřivnici ve výtahu jedenáctiletou školačku a donutil ji k orálnímu sexu.

„Potom po ní žádal předložení žákovské knížky, ze které si opsal její osobní údaje a hrozil, že si ji najde, pokud se někomu svěří,“ stojí v obžalobě. Znásilněná dívenka dosud trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Jen o několik hodin později pak deviant znásilnil sedmnáctiletou dívku ve Valašském Meziříčí. Na druhý den pak nutil v Holešově a v Kroměříži k sexuálnímu uspokojení další dvě děvčata ve věku 12 a 18 let a zaútočil také na dospělou ženu, kterou si vyhlédl nedaleko koupaliště v Bystřici pod Hostýnem. Od útoku ho neodradilo ani to, že žena byla na procházce se svým malým dítětem. V posledním případě ale nejde o dokonané znásilnění, protože žena začala křičet a pachatel z místa činu utekl.

Kdyby mi doktorka léky nevysadila, tak by se to určitě nestalo.
Miroslav Darebník

U soudu Miroslav Darebník sice ochotně vypovídal, řekl ale, že má zdravotní problémy, kvůli kterým si spoustu věcí nepamatuje. Přiznal to, že v osudný den 15. června jel z Frýdku-Místku, kde přechodně bydlel, na návštěvu ke své bývalé manželce na jižní Moravu, protože jedna z jeho dcer slavila narozeniny.

Prvních dvou znásilnění se dopustil právě během cesty za dcerou přes Kopřivnici a Valašské Meziříčí. Na druhý den navštívil po půl roce svoji sexuoložku v Brně, které se ale se svým selháním nesvěřil. Při návratu domu do Frýdku-Místku pak zaútočil na další dvě mladičké dívky a také jednatřicetiletou ženu.

Rozsudek se zatím neočekává

V policejním výslechu muž řekl, že mu sexuoložka v roce 2009 vysadila léky, které bral na potlačení libida. „Kdyby mi doktorka léky nevysadila, tak by se to určitě nestalo,“ řekl policistům.

Hlavní líčení s mužem, který má v trestním rejstříku už několik záznamů, bude pokračovat v dalších dnech výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek se zatím tento týden neočekává.

Reklama

Výběr článků

Načítám