Hlavní obsah

Místostarosta málem podpálil radnici, zapomněl na adventní věnec

– Kopřivnice
Právo, Pavel Karban

Na starost má strážníky a bezpečnost ve městě, přesto málem podpálil radnici. Řeč je o jednom z kopřivnických místostarostů, Aloisi Jankovi (KDU-ČSL), který nechal před Vánocemi ve své kanceláři zapálené svíčky na adventním věnci a odešel domů. Hodinu před půlnocí pak plameny na jeho stole narychlo hasila povolaná hlídka městské policie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kruh vypálený do desky stolu je vzpomínkou na požár, který kopřivnický místostarosta Alois Janek (KDU-ČSL) založil vlastní neopatrností ve své kanceláři na radnici.

Článek

„Udělali kozla zahradníkem,“ řekl na Jankovu adresu Jan Macháček z Kopřivnice, který kvůli požáru v kanceláři místostarosty podal trestní oznámení. „A to kvůli podezření ze zneužití porušení povinnosti při správě cizího majetku a veřejného ohrožení,“ řekl. Oznámení odeslal ve čtvrtek 30. prosince, elektronickou poštou.

V celé budově se nesmí kouřit a on si zapálí na stole adventní věnec a odejde domů.
Jan Macháček

„Přece to nenechám jen tak. Jde o člověka, který je zodpovědný za naši bezpečnost a přitom sám poruší hned několik předpisů a nařízení, včetně etického kodexu. V celé budově se nesmí kouřit a on si zapálí na stole adventní věnec a odejde domů,“ kroutí nechápavě hlavou Macháček. „Kdyby požární hlásič nezalarmoval strážníky, tak nám radnice vyhořela.“

Událost, která Macháčka rozčiluje, a úředníci kopřivnického úřadu se nad ní smějí, se stala v sedmém patře radnice 14. prosince pozdě večer.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kruh vypálený do desky stolu.

„Přišel jsem do kanceláře asi v sedm. Potřeboval jsem ještě něco dodělat a zapálil jsem si u toho tři svíčky na adventním věnci. Byl jsem tu tak do půl deváté. Vzal jsem si bundu, byl na odchodu a volala mi žena, že už na mě čeká dole před úřadem. A v tom shonu jsem na svíčky zapomněl,“ vysvětlil příčinu požáru Janek.

Když vosk dohořel, chytl od svíček věnec a noviny, na kterých byl položený. „Naštěstí zachytil začínající požár hlásič, který v kanceláři je. Vrátný byl sice na obchůzce a neslyšel alarm, ale zaznamenala ho dispečerka na služebně městské policie. Přivolala hlídku, ta si vzala univerzální klíč, na chodbě práškový hasicí přístroj a plameny během chvilky uhasila,“ popsal místostarosta, který má od osudného dne na stole vypálený kruh.

Stůl opravím klidně ze svého. Sám ale ještě nevím, jaký se tady dodržuje postup při řešení takových událostí.
místostarosta

Janek se o požáru a štěstí, jaké měl, dozvěděl ještě v noci. „Volal mi před půlnocí velitel městské policie, hned jsem přijel a radši sám zavolal paní uklízečce, aby se ráno nelekla. Byla tu menší spoušť a všechno bylo po tom prášku jako zasněžené,“ poukázal. Škodu prý plameny nadělaly minimální.

„Stůl opravím klidně ze svého. Sám ale ještě nevím, jaký se tady dodržuje postup při řešení takových událostí,“ řekl místostarosta. Tomu, že by mohl nejen mezi podřízenými získat přezdívku palič, se zasmál. „No co už nadělám.“

Reklama

Výběr článků

Načítám