Hlavní obsah

Hitparáda nešikovnosti českých zlodějíčků a chmatáků

Právo, Radim Vaculík

Ne vždy potřebuje český policista při dopadení pachatele důvtip Sherlocka Holmese či zkušenosti inspektora Kojaka. Letos se v Česku stalo hned několik případů, kdy k dopadení výraznou měrou pomohl policii svou nešikovností, či dokonce – s odpuštěním – blbostí sám pachatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Byli dokonce i tací, kteří při krádeži sami na sebe zavolali policejní hlídku. Za takové zlodějské Pata a Mata se může od konce listopadu považovat třeba dvojice zlodějíčků ve věku 19 a 22 let z Plzně. V místní čtvrti Doubravka se rozhodli vyloupit chatu. Jeden z nich však přitom nevědomky vymáčkl na svém mobilu rovnou tísňovou linku policie 158.

Operační důstojník u aparátu pak jen s údivem poslouchal, jak se nic netušící zloději domlouvají o tom, co ukradnou a kam svůj lup odnesou. Policista proto okamžitě poslal na místo činu hlídky, které povedené zlodějíčky načapaly s ukradenou motorovou pilou a křovinořezem ve chvíli, kdy chtěli nastoupit do trolejbusu. Oba mladí muži byli přitom notně posilněni alkoholem a vůbec nechápali, jak na ně policie přišla.

Kradl benzín před kamerami

Mnoho zločinců-nešiků přitom doplatilo na svou nutkavou potřebu se na místě činu chvilku prospat. Za takového smolaře se může považovat mladík (19), který se na druhý vánoční svátek rozhodl vykrást dům v Libině na Šumpersku. Napětí a náročnost úkolu ho vyčerpaly tak, že usnul na gauči přímo na místě činu. Nepříjemné probuzení mu pak obstarala policejní hlídka.

Stejný problém se zřejmým nedostatkem spánku stál i za dopadením jiného zlodějíčka z Brna (32). Ten si dlouhodobě vydělával vykrádáním aut. V červnu ale usnul přímo v jednom z nich. Aby té smůly nebylo dost, policisté při jeho zatčení s potěšením zjistili, že má na sobě mikinu z předchozí krádeže, tedy další důkaz.

Mezi zloděje-nešťastníky se letos zařadil i jeden z mužů zákona. Policista ze Strakonic zřejmě mínil ušetřit na nakupování benzínu do svého soukromého auta, proto pohonné hmoty opakovaně kradl do PET láhve či kanystru při tankování do nádrže služebního vozu. [celá zpráva]

Kdyby ale hloupost nadnášela, zřejmě by žádný benzín vůbec nemusel krást. Nejenže totiž jezdil stále na stejnou čerpací stanici, ale zcela ignoroval fakt, že jej při tankování benzínu natáčejí tamní průmyslové kamery. Pro inspekci nebyl problém ho usvědčit.

Chycena na WC

Pořádný pech měla zase krátce před vánočními svátky jedna zlodějka, která ukradla několik kusů oblečení v obchodním centru Paladium v Praze. Aby lup co nejrychleji zpeněžila, snažila se ho prodat na místních záchodcích příchozím ženám a kuchařkám jedné restaurace.

Jenže nepočítala s tím, že si na WC odskočí při nákupech jedna z pražských policejních tiskových mluvčích. Nejmenovaná policistka nelenila a místo vykonání potřeby zlodějku zatkla.

V pořádného kaskadéra se v květnu proměnil zmatený muž z Ostravska (31), který před policisty v Rožnově pod Radhoštěm uprchl na osmimetrovou tenkou anténu stojící na střeše šestipatrového domu.

Agresivní jedinec nejprve v návalu zlosti shodil ze střechy z výšky 23 metrů místní klimatizaci a další poškodil. Když jej pak policisté chtěli zatknout, vyšplhal zručně na anténu. Vzhledem k její vratkosti za ním nikdo nemohl, nakonec ho ale hasiči a policisté umluvili a muž přece jen slezl.

Chtěla uplatit ukradenými forinty

Velká vynalézavost se nedá odepřít jednomu muži, který v březnu vyloupil s pistolí v ruce banku v Plzni. Svým zjevem totiž musel způsobit velký šok místní pracovnici. Místo kukly či čepice měl totiž hlavu i tělo omotané obvazy a vypadal tak jako oživlá mumie. Nic mu to nebylo platné, za několik dnů jej policie stejně dopadla.

Velkou otrlost projevila v srpnu i jedna kapsářka z Prahy. Poté, co ji policisté dopadli po krádeži peněženky jedné turistce přímo na Karlově mostě, rozhodla se je při cestě na služebnu uplatit v autě ukradenými penězi. Nejenže natrefila na poctivé policisty, ale úplatek jim nabídla v poněkud neobvyklé měně – ve forintech. Okradená turistka byla totiž z Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám