Hlavní obsah

Václavské náměstí bude na Silvestra bez aut, do akce jede i záchranářský Golem

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uzavření Václavského náměstí pro všechny automobily bude v pátek doprovázet silvestrovské oslavy v centru hlavního města. V horní části náměstí bude zdravotníkům pomáhat speciální kamión Golem, hlídat oblast bude policie, připraveni jsou i hasiči.

Článek

„V horní části Václavského náměstí bude přistaven záchranářský kamión, na Staroměstském náměstí pomůže záchranářům speciální stan,“ řekla Novinkám mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Doplnila, že v celém městě bude připraveno pomoci 120 pracovníků záchranné služby, standardní počty budou posíleny o 11 posádek.

Pražská policie v souvislosti s koncem roku a očekávanými oslavami přijala nezbytná bezpečnostní opatření, do kterých se zapojí také městská policie a dopravní podnik. Zapojeno bude 230 policistů, kteří dohlédnou na pořádek v ulicích města.

Dopravní uzávěra začne odpoledne

„V pátek od 16 hodin bude pro veškerý automobilový provoz zcela uzavřena oblast Václavského náměstí, kde bude platit také zákaz zastavení,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Dopravní omezení v této oblasti jsou plánována maximálně do 22 hodin prvního dne nového roku.

Uzavřeny budou všechny příjezdové komunikace k Václavskému náměstí, mnoha ulicemi bude možné z náměstí jen vyjet.

Policie se snaží, aby lidé využívali především tramvaje mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí. Tramvaje poslední den roku budou jezdit podle pátečního prázdninového jízdního řádu. Linky mají desetiminutový interval, čísla 9,17 a 22 pětiminutový. Noční spoje pojedou v intervalu 15 minut. Trvá i obvyklé páteční prodloužení provozu metra a návazných spojů.

„Provoz tramvají na Václavském náměstí bude omezen jen na základě nepříznivého vývoje bezpečnostní situace po rozhodnutí dopravního podniku. Z důvodu častého odpalování pyrotechniky nelze vyloučit, že bude na nezbytně nutnou dobu odkloněna doprava z magistrály,“ doplnila Kropáčová.

Hasiči varují před požáry

V souvislosti s oslavami příchodu roku 2011 varují hasiči před zvýšenou hrozbou vzniku požárů. Opírají se o statistické údaje, podle kterých používání zábavní pyrotechniky způsobuje nejvíce požárů v prvních třech hodinách Nového roku.

"Požáry na přelomu roku vznikají častěji než na Vánoce. Příčinou jsou ve větší míře světlice, dělbuchy a vůbec různé pyrotechnické výrobky," upozornila mluvčí hasičského sboru Ivana Svitáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám