Hlavní obsah

Jeden tyran bil babičku, další mlátil manželku a dceru

Právo, Miloslav Hradil, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu let psychicky týral a fyzicky napadal svoji babičku 32letý muž z Olomouce, který s ní žil ve společném bytě. Po posledním útoku musela být v pondělí 76letá žena převezena do nemocnice. Další případ týrání řešili v uplynulých dnech policisté na severu Moravy.

Článek

„Seniorka z Olomouce bydlela s vnukem od jeho šesti let, kdy jí byl svěřen do péče. Někdy kolem 18 let věku začal požívat alkoholické nápoje a pod vlivem alkoholu se začaly útoky na ženu stupňovat. Během posledních šesti let pak docházelo k fyzickým a psychickým útokům při každém kontaktu mezi ní a vnukem,“ řekla Právu ve středu olomoucká policejní mluvčí Marie Šrbáková.

Muž podle ní ženu opakovaně fackoval, strkal a narážel do ní, přičemž seniorka několikrát utrpěla drobnější zranění. Psychické útoky se odehrávaly ve formě sprostých nadávek. Ženě se také běžně ztrácely peníze, které, jak uvedl vnuk, utratil pro svoji potřebu.

„Minimálně ve dvaceti případech musela žena ze strachu o své zdraví a svůj život z bytu před svým vnukem utéct. Přespávala ve společných prostorách domu, nebo u své kamarádky a v jednom případě také u sousedů,“ uvedla mluvčí.

V pondělí podle ní vnuk přišel kolem druhé hodiny ranní v podnapilém stavu do bytu. „Když zjistil, že je v něm také vnučka seniorky s přítelem, opět začal ženě verbálně vyhrožovat a poté ji několikrát udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Seniorka narazila na zeď a upadla na zem. Její vnučka přivolala policii a záchrannou službu, která ženu převezla k ošetření do nemocnice v Olomouci,“ konstatovala Štrbáková.

Nikdy předtím žena podle ní policii nekontaktovala ze strachu o zdraví a svůj život. Již v pondělí policisté vnuka kvůli domácímu násilí vykázali ze společně obývaného bytu. „Ten proti rozhodnutí o vykázání podal námitky, které mu byly zamítnuty,“ poznamenala mluvčí.

Policisté dále případ šetří pro podezření ze spáchání trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí. Muži hrozí až čtyři roky vězení.

Tyran mlátil manželku i dceru

Nadávky, kopance, facky i tahání za vlasy. Tak se k čtyřiapadesátileté ženě a pětadvacetileté dceři, i během vánočních svátků, choval dvaapadesátiletý muž z Českého Těšína. Policisté ho vykázali z domu a obvinili z týrání osoby žijící ve společném obydlí. Obě ženy snášely domácí teror zhruba dva roky.

„Muž po požití alkoholických nápojů oběma nejprve vulgárně nadával. A od nadávek přešel k fyzickým útokům. Ženu několikrát shodil na zem, kopal, fackoval, tahal za vlasy. Během útoku ženě i dívce několikrát vyhrožoval fyzickou likvidací,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

K poslednímu napadení došlo v pondělí 27. prosince odpoledne. „Muž své slovní i fyzické ataky tak vystupňoval, že u žen jeho chování vzbudilo důvodnou obavu o život a zdraví.“ Přivolaní policisté odvezli muže k vystřízlivění na záchytnou stanici do Karviné.

„Ještě předtím využili oprávnění a agresivního muže ze společného bytu vykázali. Podle trestního zákona hrozí muži trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do čtyř let,“ doplnila Viačková.

Reklama

Výběr článků

Načítám