Hlavní obsah

Policie chytila nebezpečného Čecha hledaného v Německu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dopadli krátce před Vánocemi v Praze nebezpečného muže (25), který podle nich s dalšími třemi muži koncem února v Mnichově unesl a vydíral jednoho tamního občana. Právu to v úterý řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Článek

Čtveřice Čechů původem z Lounska podle něj Němce oloupila se zbraní v ruce přímo u něho v bytě, kde ho nejprve surově napadla a poté spoutala. Přestože jim na místě vydal peníze, bankovní karty a cennosti, svázaného jej odvezli na neznámé místo. Tam cizince donutili různými výhrůžkami ke slibu, že na účet jednoho z lupičů pošle další peníze.

Němec pak skutečně odeslal částku 17 tisíc eur (asi 425 tisíc korun), ale ani to vyděračům nestačilo. Dohodli se s ním na osobním předání dalšího, blíže nespecifikovaného obnosu, ale už netušili, že proběhne za dohledu policie, kterou mezitím poškozený kontaktoval.

Dva z Čechů, včetně hlavního organizátora loupeže a vydírání, zadrželi němečtí policisté v březnu přímo při dohodnuté předávce peněz. Dalšího pak krátce nato dopadli detektivové z ÚOOZ po jeho návratu do ČR. Toho už mezitím české soudy vydaly do Německa.

Policisté pak dlouho pátrali po totožnosti posledního z vyděračů, kterého nyní na základě eurozatykače vydaného v Německu chytili. Informace o něm získali detektivové ÚOOZ z kriminálního prostředí v rámci šetření jiných kauz.

Utíkal ten nejagresivnější

„Dne 20. prosince kolem poledne zadrželi detektivové ÚOOZ společně s Útvarem rychlého nasazení v Praze pětadvacetiletého občana ČR, který je v Německu podezřelý z trestných činů únos za účelem vydírání a těžké vydírání za účelem loupeže,“ upřesnil na dotaz Práva mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Doplnil, že zadrženému Čechovi i jeho mladým komplicům ve věku od 23 do 25 let hrozí v Německu šest až deset let vězení. Byl to prý právě nyní zadržený zločinec, kdo držel v ruce zbraň při vniknutí do bytu německého občana a byl při přepadení ze všech nejagresivnější.

Cizince čtveřice vydíráním a násilím oloupila celkem o 70 tisíc eur (cca 1,75 miliónu korun), dodal Hanták s tím, že tři ze čtyř podezřelých nejsou žádná neviňátka. Mají totiž za sebou opakovaně násilnou trestnou činnost.

Před více než týdnem zadržený Čech nyní čeká na vydání k západním sousedům. „Už 23. prosince byla na dotyčného uvalena předběžná vazba, a protože on sám uvedl, že chce být předán do Německa, běží tedy už předávací řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Samotné vydání by tak mohlo být velmi rychlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám