Hlavní obsah

Na Ostravsku prudce roste počet obchodů se syntetickými drogami

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Jeden za druhým přibývají na Ostravsku kamenné obchody, ve kterých lze legálně koupit drogy, které zatím nejsou na seznamu zakázaných látek. Svými účinky jsou ale s nelegálními drogami srovnatelné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jeden z obchodů nabízející tvz. "sběratelské předměty".

Článek

Jde přitom nejen o takzvané syntetické kanabinoidy, které mají podobné účinky jako marihuana a řadí se mezi lehké drogy, ale i o zcela novou stimulační drogu mefedron, která je známá spíše pod názvem Mňau mňau.

Podle odborníků je to opravdu nebezpečná droga, která svými účinky připomíná pervitin a je v některých zemích zakázána. Po jejím požití například už v Evropě zemřelo několik mladých lidí. V České republice se její zákaz na základě návrhu Evropské komise teprve chystá.

Omamné látky jako sběratelské předměty

Obchody v některých českých městech různé omamné látky v podobě bylinek, prášků i tablet prodávají jako takzvané „sběratelské předměty“ s upozorněním, že nejsou určeny k přímé spotřebě. Zasvěcení ale dobře vědí, o co jde. Například v zábavním centru ve Stodolní ulici v Ostravě, kde fungují dokonce dva konkurenční obchody s noční otevírací dobou, je o zboží zvláště o víkendech velký zájem. Zákazník přitom netuší, co kupuje, na obalech výrobků chybějí informace o složení výrobku a jeho původu.

Provozovatelem jednoho z ostravských obchodů je firma Poland Corporation, která chce v Česku do doby, než bude tato činnost postavena mimo zákon, vybudovat celorepublikovou prodejní síť. Zatím otevřela pobočky svého Amsterdam Shopu v Českém Těšíně a v Ostravě. Na svých internetových stránkách firma nabízí případným zájemcům o toto podnikání licenci formou franšízingové smlouvy, právní poradenství a také pomoc při zřizování vlastního obchodu.

Naše výrobky jsou předměty, určené pro sběratele, proto neexistují žádné zákazy, omezení nebo dodatečná povolení pro jejich prodej.
z internetových stránek provozovatele obchodu

„Naše výrobky jsou předměty, určené pro sběratele, proto neexistují žádné zákazy, omezení nebo dodatečná povolení pro jejich prodej. Prosíme, abyste o nich přemýšleli jako o přívěscích, suvenýrech, pohlednicích. Neexistují žádná právní omezení pro jejich uvedení na trh. Z etických důvodů neprodáváme zboží nezletilým osobám, ale není to podmíněno žádným právním omezením. Je to určeno pouze na základě našeho svědomí,“ píše firma na svých internetových stránkách s tím, že všechno má právně ošetřeno. Majitel firmy se Právu k záležitosti odmítl vyjádřit.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nabídka v jednom z obchodů.

Policie zatím nemá důvod k zásahu

Šéf ostravské protidrogové policie Jiří Kopeček řekl, že policie se o obchody zajímá, zatím ale nemá důvod k zásahu. Podle prvních informací totiž nabízené výrobky neobsahují žádnou látku, která by byla na seznamu zakázaných drog.

„Zajistili jsme nějaké vzorky a v současné době čekáme na znalecké posudky a laboratorní testy. Pokud se potvrdí, že výrobky obsahují pouze látky, které nejsou na seznamu zakázaných látek, nemůžeme s tím nic dělat,“ řekl Kopeček.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nabídka v jednom z obchodů

Po zrušení v Polsku přesun do České republiky

Několik výrobků přitom už před několika týdny testovali pracovníci Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě. „K dispozici jsme měli bílý prášek s obchodním označením Magic Apple, šlo v podstatě o čistý mefedron. Zkoumali jsme také nějaké sušené rostlinné materiály, které podle našich testů obsahují tzv. syntetické kanabinoidy. Není to konopí, ale bylinky, do nichž jsou přidány laboratorně vyráběné látky. Ty mají podobné účinky jako marihuana,“ řekla Právu pracovnice Ústavu soudního lékařství Marie Staňková.

Podle informací Práva přitom stejná firma provozovala podobné obchody v sousedním Polsku. Poté, co polský parlament postavil podobné podnikání mimo zákon, přesunula své aktivity do České republiky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nabídka v jednom z obchodů

V Polsku byly mezitím tyto obchody zavřeny. „Novelizovali jsem protidrogový zákon, kde jsme uvedli pojem takzvané nahrazené látky. Vytvořili jsme tím možnost zabavit podezřelé látky až na 18 měsíců. Za tu dobu můžeme látku náležitě prozkoumat a případně připsat na seznam zakázaných látek,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí polského ministerstva zdravotnictví Piotr Olechno.

Také v Česku se připravuje změna zákona, a to na základě návrhu Evropské komise na úplný zákaz prodeje mefedronu v celé unii. „Evropská unie ukázala, že umí jednat rychle, aby zabránila tomu, že si takové drogy vyžádají další životy," citovala ČTK eurokomisařku Viviane Redingovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám