Hlavní obsah

Nad prehistorickými ještěry na Chebsku se propadla střecha a zasypal je sníh

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Františkovy Lázně

Střecha výstavní síně v areálu přírodní rezervace SOOS u Františkových Lázní na Chebsku se o víkendu propadla pod tíhou sněhu. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn. Množství sněhu nevydržel krov dřevěné střechy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Propadlá střecha výstavní síně u přírodní rezervace SOOS u Františkových Lázní, kde jsou umístěny modely prehistorických ještěrů.

Článek

Jako v době ledové, která znamenala konec pro živé prehistorické veleještěry, se ocitly zasypány sněhem modely těchto tvorů vytvořených v životní velikosti.

„Nikomu se při nehodě, která se stala v noci ze soboty na neděli, nic nestalo,“ uvedl správce areálu Karel Brož. „Pod tíhou sněhu praskl krov dřevěné střechy jedné výstavní síně, která je zaměřena na dějiny Země v našem regionu,“ pokračoval správce, podle kterého nejsou škody zatím vyčísleny.

Modely ještěrů v životní velikosti

„V poškozené hale vyklízíme sbírky. Mezi vystavenými předměty jsou tady plastové modely prehistorických ještěrů, které jsou po nehodě částečně poškozené. Vzhledem ale k tomu, že jsou vyrobené ze stavební pěny, nebude těžké je opravit,“ pokračoval Brož, podle kterého popraskaly také vitríny s vystavenými nerosty.

„Těm se nic nestalo, takže po obnově střechy objektu je můžeme hned vystavit,“ poznamenal správce, podle kterého je muzeum od listopadu uzavřeno veřejnosti.

Do otevření expozice bude vše, jak má být

„Do poloviny března, kdy se má znovu otevřít, bude zase vše v pořádku,“ ujistil Brož, podle kterého v areálu napadlo kolem tři čtvrtě metru sněhu.

„Tolik ho tady nepamatujeme,“ komentoval. „Není v lidské moci zvládnout odklidit sníh z ostatních objektů muzea. Věříme, že to vydrží,“ dodal Brož. Nakolik bude rekonstrukce výstavní síně náročná, ukáže statik, který si má poškozený objekt prohlédnout.

Naučná stezka vede po dně jezera

Přírodní rezervace SOOS je v rozlehlém rašeliništi, kde vyvěrá velké množství minerálních pramenů a čistý oxid uhličitý v tak zvaných mofetách, tedy bahenních sopkách. Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, které mělo slanou minerální vodu.

V rezervaci žije řada chráněných živočichů a roste tam množství mokřadních a slanomilných rostlin. Součástí areálu jsou expozice zaměřené například na paleontologii, ptačí svět nebo přírodu Chebska. Nechybí právě ani výstava modelů prehistorických ještěrů v životní velikosti, která je středem pozornosti zejména mezi dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám