Hlavní obsah

Na Šumavě pátrali po matce s dcerou a běžkaři, kterému došly síly

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Horská služba pátrala v úterý večer na Šumavě po třech ztracených osobách. V západní části zůstal vysílený běžkař, který si o pomoc zavolal mobilem. Při túře v oblasti Knížecích plání se zase ztratila matka s dcerou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Z oblasti Hůrky se v podvečer ozval běžkař na dispečink horských záchranářů, že je zcela vyčerpán a sám už nedojde. Horská služba jej objevila bez problémů. „Byl ovšem skutečně naprosto vysílený a ještě k tomu mírně podchlazený. Záchranář jej naložil do vozidla a odvezl do místa jeho ubytování,“ uvedl náčelník Horské služby na Šumavě Michal Janďura.

Kolem páté hodiny odpoledne dostal dispečink zprávu z krizové linky 112 o matce s dcerou, které se ztratily po celodenní horské túře v oblasti Knížecích plání a nevěděly, jak dál.

„Došly totiž k penzionu, který je přes zimu zavřený. Kromě toho byly dost vyčerpané,“ popsal situaci Janďura s tím, že v oblasti je asi 25 cm nového mokrého sněhu. Záchranář je dopravil do místa pobytu v Borových Ladech.

V této souvislosti náčelník varuje všechny návštěvníky Šumavy, aby nepodceňovali zimní terén v horách, trasu výletů si plánovali s ohledem na své síly a vybavení a nescházeli z cest do volného terénu. V místě ubytování doporučuje nahlásit trasu vycházky a čas návratu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám