Hlavní obsah

Matka ukopala svou novorozenou dceru, hrozí jí doživotí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Zpočátku to vypadalo, že své čerstvě narozené dcerce ublížila v porodní psychóze, kdy mají rodičky snížené ovládací schopnosti. Jenže vyšetřování případu dvacetileté ženy ze Slovenska, která v září tajně porodila v plzeňské ubytovně a dítě smrtelně zranila, ukázalo, jak to ve skutečnosti bylo. Pitevní zpráva a posudky znalců potvrdily, že cizinka zbavila dítě života vědomě a zvlášť brutálním způsobem. Teď jí za to hrozí doživotí.

Článek

Žena porodila dítě donošené a plně schopné mimoděložního života. „Se záměrem přivodit mu smrt ho hodila na zem, přičemž na tělíčko šlápla a kopala do něj,“ řekla Václava Brýdová z Krajského státního zastupitelství v Plzni, která na ženu minulý týden podala obžalobu k soudu.

Útok byl tak intenzivní, že novorozenec neměl šanci vůbec přežít. Tady je výčet zranění: zlomenina klenby a spodiny lebeční, roztržená játra a ledviny, zlomená žebra i klíční kost a další zranění na krku, v očních spojivkách a na stěnách velkých cév u srdce.

Dítě bez známek života pak rodička zabalila do deky a nechala ležet na podlaze pokoje, kde ho také našli přivolaní záchranáři. Ti už nemohli nic dělat. Holčička zemřela na následky mnohačetných vnitřních zranění.

Zranění si nedovede vysvětlit

Žena těhotenství tajila a nechodila ani na gynekologické prohlídky. „Odborníci, kteří ženu po porodu vyšetřili, uvedli, že nic nenasvědčuje tomu, že by prodělala poporodní psychózu,“ uvedla dále žalobkyně.

Ženu policie obvinila ze zločinu vraždy podle nejpřísnějšího paragrafu, za což může dostat i výjimečný trest.

Při prvním výslechu na policii odmítla vypovídat. Pouze potvrdila, že dítě skutečně porodila, ale ta zranění si prý nedovede vysvětlit. Později už připustila, že po porodu byla v šoku a je možné, že v leknutí mohla na dítě šlápnout. Cizinku poslal soud do vazby, aby se nemohla skrývat, neboť čelí vysokému trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám