Hlavní obsah

Úřednice magistrátu měla falšovat doklady k vozidlům

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Policie v Brně stíhá pro rozsáhlé podvody 53letou pracovnici magistrátu, která se podílela na přidělování falešných technických průkazů a dalších podvodech při registraci vozidel. Případů je několik stovek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vyšetřovatel Zdeněk Burian

Článek

Žena, která působí už řadu let na odboru dopravně - správních činností, se podle podezření nejméně dva roky podílela na rozsáhlých podvodech, především s technickými průkazy. Podle policistů pomáhala legalizovat falešné techničáky pro 64letého muže, který je pro klienty sháněl. Lidé mu za to platili dva až tři tisíce korun za jedno auto. Policisté dosud prokázali 40 případů. Odhadují však, že celkem jich bude nejméně 500.

Případ začal nenápadně, když byl letos v srpnu vykraden parkující Opel Kadet na Tomkově náměstí v brněnské čtvrti Husovice. Neznámý zloděj žádné cennosti nenašel a zřejmě byl i hodně zklamán obsahem obyčejné černé tašky z umělé kůže. Bylo v ní jen množství velkých i malých techničáků a také několik poznávacích značek. Bezcenný lup proto zahodil na ulici. Tam kabelu našel chodec, který nález ohlásil na policii.

Vzácný nález

„Už při pohledu na nalezený obsah bylo jasné, že jde o velmi vzácný nález. Mezi techničáky a značkami byly totiž i samolepící neprocvaknuté známky, které se lepí po STK jako doklad o prohlídce na značku. Když jsme kontaktovali majitele vykradeného vozu a přivedli ho na místo, záhy se přiznal. Jak sám řekl, věděl, že spadla klec a nemá cenu zapírat,“ uvedl vyšetřovatel Zdeněk Burian.

Muž, který se jako podnikatel živil a živí prodejem, nákupem a dovozem aut, mimo jiné zajišťoval i lidem, kteří na to neměli čas, technické prohlídky. Ty se ale vůbec nekonaly. Stanici technické kontroly vždy vynechal a doklady o provedení STK zfalšoval a zlegalizoval právě pomocí ženy na magistrátu.

Lidé netušili, že jejich vozy neprošly STK

Nikdo z policií oslovených lidí netušil, že mají o STK falešné doklady včetně známek o emisích. Ty, jak přiznal vyšetřovaný muž, se dají na černém trhu koupit a jejich cena se pohybuje od 50 do 200 korun. Za rozsáhlé podvody hrozí dvojici až pět let vězení. Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry žena dosud na úřadě pracuje. Byla však přeřazena na jiné místo, kde nemůže ovlivnit vyšetřování a kde také již nelze takovou činnost páchat.

„Další pracovně právní postup magistrát provede až po skončení vyšetřování,“ uvedl Žára. Zatímco muž se k podvodům zcela přiznal, žena vyšetřovatelům opakovaně tvrdí, že jen dělala svoji práci a není si ničeho vědoma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám