Hlavní obsah

Trosky zřícené stíhačky z Třebíčska míří na expertízu

Právo, Jaroslav Šnajdr
Biskupice

Od časného rána pokračuje u Biskupic - Pulkova na Třebíčsku vyšetřování havárie armádní stíhačky L-39 Albatros, která se zřítila ve čtvrtek před půl třetí odpoledne. Během noci byl prostor kolem místa havárie neprodyšně uzavřen, střežili ho příslušníci vojenské policie a vojáci.

Foto: ČTK

Trosky vojenského letounu Aero L-39 u Biskupic

Článek

Už ve čtvrtek večer byla nalezena také takzvaná černá skříňka. Její obsah nyní letečtí experti analyzují, řekla Právu mluvčí generálního štábu armády ČR Jana Růžičková.

„Kolem 11 hodiny dopoledne skončilo ohledání místa nehody a trosky letounu jsou postupně nakládány a budou převezeny zpátky na základnu v Náměšti nad Oslavou. Poté ale budou některé vybrané části letounu odeslány na expertízy do Vojenského leteckého a technického ústavu,“ uvedla mluvčí. Nyní podle ní nastupuje další fáze. Armáda teď musí prostor ve spolupráci s dalšími složkami uvést do původního stavu.

„Je třeba zajistit prostor, kde došlo k úniku pohonných hmot zatím přesně nezjištěného množství. Ekolog odebere vzorky a rozhodne o dalším postupu. Zhodnotí míru poškození životního prostředí,“ doplnila mluvčí. Na místo se po otevření prostoru chystá také Inspekce životního prostředí a vodoprávní úřad.

Kdy budou známy výsledky celého vyšetřování, zatím armáda není schopná říct. „Jakmile budou k dispozici, podáme o tom zprávu,“ uzavřela mluvčí.

Letoun Albatros se zřítil během běžného testovacího letu po výměně motoru, necelých 15 minut po vzletu z nedaleké náměšťské letecké základny asi ve 14.20 poté, co mu vynechal motor. Piloti ho navedli nad neobydlené území a oba se včas stačili katapultovat a nehodu přežili bez zranění. Piloti a zároveň letečtí instruktoři byli velmi zkušení a měli nalétáno přes 1500 a 1300 letových hodin a podobný problém nikdy neměli.

Od čtvrtka byli na pozorování v brněnské vojenské nemocnici a v pátek dopoledne byli propuštěni domů. Armáda ihned po nehodě vyhlásila okamžitý zákaz letů tohoto typu letounu, který zatím platí až do odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám