Hlavní obsah

Švýcarsko povolilo vydání zadrženého podnikatele Pitra do Česka

Právo, Novinky, ČTK, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti povolilo vydání zadrženého českého podnikatele Tomáše Pitra do Česka. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Pitr se může do 30 dnů odvolat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Článek

„Povolili jsme vydání pana Pitra do České republiky. Jsme ale první instancí, pan Pitr má právo se do 30 dní odvolat k švýcarskému federálnímu soudu,“ řekl Novinkám mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Informaci o rozhodnutí švýcarské strany Právu v pátek potvrdil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Jsem samozřejmě rád, že takovéto rozhodnutí bylo vyneseno. Ministerstvo spravedlnosti na tomto tvrdě pracovalo a budeme teď doufat, že i odvolací instance potvrdí rozhodnutí švýcarského ministerstva spravedlnosti,“ řekl Právu Pospíšil. Rozhodnutí švýcarských úřadů považuje za úspěch svých podřízených úředníků. „Jsem rád,“ dodal ministr.

Zadržen v červenci

Pitr byl švýcarskými orgány zadržen 26. července ve Svatém Mořici. Na jeho dopadení se Švýcary úzce spolupracovali čeští kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří jeho pohyb v posledních dnech před zatčením monitorovali.

Stížnost na vazbu

Česko po zadržení požádalo o Pitrovo vydání do vlasti. Švýcarské ministerstvo na podnikatele uvalilo vazbu, na kterou si Pitr stěžoval u soudů, které ale stížnost zamítly. Snažil se také neúspěšně dostat z vazby na kauci.

Podle Galliho Česko žádalo o Pitrovo vydání kvůli tomu, aby si podnikatel mohl ve vlasti odpykat trest odnětí svobody.

Delikty jsou trestné i ve Švýcarsku

"Ministerstvo spravedlnosti dospělo ve svém rozhodnutí o vydání k závěru, že jsou všechny předpoklady pro vydání naplněny. Zvlášť v žádosti doložené hospodářské a daňové delikty jsou trestné také podle švýcarského práva," upřesnil Galli.

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině.

Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám