Hlavní obsah

Bývalý senátor přijal úplatek 40 miliónů, dostal podmínku a pokutu pět miliónů

– Chomutov • Aktualizováno

Podmíněný dvouletý trest a pětimiliónovou pokutu uložil v úterý chomutovský soud bývalému starostovi Chomutova a senátorovi Alexandru Novákovi (ODS) za přijetí úplatku. Uprchlý Peter Schmell, který mu úplatek přes 40 milionů korun dal, dostal za uplácení stejný trest a pokutu jeden milión korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

Článek

Schmell peníze Novákovi poskytl za prodej plynárenských a energetických akcií německé společnosti VNG. Obhajobu Nováka, že se jednalo o půjčku jeho manželce, neuznal soud za důvěryhodnou.

Novák se na místě odvolal.

Peníze skončily na manželčině rakouském účtu

Podle státního zástupce prodal Novák městské akcie společností Severočeská plynárenská a Severočeská energetika Děčín německé společností VNG-Verbundenz Gas za více než 317 miliónů korun. VNG pak Schmellovi údajně za zprostředkování obchodu poslala provizi 2,27 miliónu marek.

Peníze nakonec přes kyperskou společnost Intercontractor skončily na rakouském soukromém účtu Alexandra Nováka a jeho manželky Evy.

Podle státního zástupce šlo o úplatek, který bývalý starosta dostal za zprostředkování obchodu. Novák vinu odmítá, kauza byla podle něj uměle vykonstruována a má politický podtext.

Před soudem dříve vypověděl, že nikdy úplatek nepřijal. Se Schmellem se kvůli akciím setkal prý jen jednou, dál jednal se zástupci VNG.

Novák dříve připomněl, že před vstupem do politiky podnikal, mimo jiné i s kyperskou firmou, která jeho firmě Multitechnik dodávala myčky pro automobily do čerpacích stanic, které Novák budoval a provozoval.

Poté, co nastoupil na radnici, převzala jeho podnikání manželka Eva. Kyperská společnost se pak podle Nováka na základě dobrých zkušeností s jeho ženou rozhodla půjčit jí peníze na výstavbu truck centra v Rakousku, proto spolu s ní založil účet v rakouské bance.

Již dříve uvedl, že část peněz z něho vybrali, peníze pak prý vrátili kyperské firmě, protože ze záměru sešlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám