Hlavní obsah

Nebyli to žádní boháči, říká soused o českých lupičích z Karlsruhe

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Sousedi českého páru, který v pátek odpoledne zemřel při přepadení německé banky v Karlsruhe, se shodují, že dvojice nebyla nijak nápadná, ani si nežila nad poměry. Manželé přitom podle podezření německých policistů banky přepadávali 15 let a uloupili v přepočtu asi 50 miliónů korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Obec Dubenec

Článek

„Jarda byl fantastický člověk, který se staral i o domácí zvířata. Oba k nám občas zaskočili na pivo a pokecali jsme. Rozhodně to nebyli žádní boháči. Zprávám o tom, že měli v Německu přepadávat banky, vůbec nevěřím a dal bych za ně ruku do ohně,“ sdělil Právu jeden z nejbližších sousedů.

Připustil však, že manžele zas tak dobře neznal. „Čím se přesně živili, mi nikdy neřekli, myslel jsem, že pracují doma na počítači,“ podotkl muž. Podle něho musel mít Jaroslav Beneš dvojí občanství, tedy německé a české.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V tomto stavení na kraji Dubence žila dvojice, kterou německá policie zastřelila při pokusu o přepadení banky v Karlsruhe.

„Určitě mi vyprávěl o tom, že sloužil vojnu v Německu a teprve pak přišli sem do Dubence,“ dodal muž.

„Dřív měli luxusní audi a spekulovalo se o tom, že ještě před otevřením Schengenského prostoru vozili uprchlíky přes hranice. Mívali jeden čas, asi tak před šesti lety, i hodně peněz a přitom se říkalo, že ani jeden z nich nepracuje,“ spekuloval další z obyvatel vesničky, která má asi sto obyvatel a je místní částí Dívčic. Všichni Dubenečtí se však shodují v tom, že se jedná o velmi nenápadný pár.

Stavení, ve kterém bydleli, nenasvědčuje tomu, že by si žili nad poměry. Je to bývalá opravená obecní pastouška s garáží na kraji obce. Je za stájemi s koňmi a vyznačuje se vysokým dvoumetrovým dřevěným plotem.

V neděli dopoledne byl ve stavení dvacetiletý syn. Ten řekl nedělníku Bild am Sonntag, že rodiče zamířili na osudovou akci do Karlsruhe. „Řekli mi, že pojedou za přáteli do Prahy," dodal s tím, že o řádění své matky a nevlastního otce syn prý nevěděl.

Foto: Novinky

Benešovi byli zřejmě už patnáct let hledáni německými policisty, kteří je podezírali z toho, že vyloupili za patnáct let až dvacet bank, a přišli si tak na asi dva milióny eur (tedy přibližně 50 miliónů korun). Jistotu, zda jde skutečně o hledané lupiče, bude mít policie až po testech DNA.

Foto: ČTK

Dvojice lupičů na záběrech průmyslové kamery

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám