Hlavní obsah

Policisté dopadli podnikatele Zubíka, který se vyhýbal nástupu do vězení

– Olomouc
Právo, Radim Vaculík

Olomoucká policie zadržela v noci ze čtvrtka na pátek někdejšího šéfa vsetínského hokejového klubu a nyní pravomocně odsouzeného podnikatele Romana Zubíka (45).

Článek

Ten se téměř dva měsíce vyhýbal nástupu do vězení za podvody na různých bankách při fiktivním prodeji pohonných hmot.

Ve věznici se měl Zubík hlásit koncem října. Nestalo se, a proto na něho vydal podle pátečního vyjádření mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké ostravský krajský soud 5. listopadu příkaz k dodání do výkonu trestu. Navíc po něm v poslední listopadový den vyhlásila policie celostátní pátrání, které zveřejnila také na internetu. Úspěšně.

Okamžitě skončil ve vězení

Kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek ho podle informací Práva zadržela policejní hlídka v hotelu v centru Olomouce. Při kontrole jeho totožnosti a následné lustraci policisté zjistili, že je na Zubíka vyhlášeno pátrání.

„On jim údajně říkal, že si není vědom, že by na něho byl vydán zatykač kvůli nástupu do vězení, nicméně odpor při zatýkání nekladl,“ řekl důvěryhodný zdroj Práva.

Ještě v pátek v ranních hodinách byl pak Zubík eskortován do olomoucké věznice, což následně Právu potvrdil i mluvčí Vězeňské služby ČR Robert Káčer.

Podvody za půl miliardy

Zubík, pod jehož vedením získal hokejový Vsetín celkem šest mistrovských titulů, si má za mřížemi odpykat 8,5 roku vězení za tři podvody, jeden úvěrový podvod a také za porušování povinnosti při správě cizího majetku, vše s celkovou škodou více než půl miliardy korun (575 miliónů).

Navíc nesmí deset let podnikat v obchodování s palivy a mazivy a stejnou dobu nesmí být ve statutárních orgánech obchodních firem a společností. Takový verdikt vynesl letos koncem srpna pravomocně olomoucký vrchní soud. Zubíkovi přitom snížil původní trest brněnského krajského soudu z roku 2008 o půl roku.

Podle obžaloby Zubík lákal peníze od různých bank i firem tak, že prodával neexistující pohledávky, předstíral obchody s ropou, fingoval dodávky technologií a prací, které neprováděl.

V žádostech o úvěry uváděl nepravdivé informace. Mezi poškozenými byly například Komerční banka či zkrachovalá Moravia Banka nebo společnost Paramo.

Nejde o první trest

Někdejší spolumajitel firmy Chemapol Zubík přitom není ve vězení poprvé. V roce 2006 dostal 5,5 roku vězení za to, že ve druhé polovině 90. let nezákonně financoval hokejový klub ve Vsetíně se škodou 150 miliónů korun.

Ve věznici se pak v roce 2007 pokusil o sebevraždu spolykáním většího množství prášků. Nakonec ho soud po odpykání více než poloviny určeného trestu koncem předloňského roku podmínečně propustil za dobré chování.

Zubíkův život na svobodě však trval jen další dva roky. Srpnovým rozsudkem mu olomoucký vrchní soud uložil souhrnný trest za oba případy a poslal někdejšího strůjce vsetínského hokejového zázraku opět do věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám