Hlavní obsah

Muž pod mostem pobodal svého známého, protože chrápal

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Svatava Hernandezová

Na deset let poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni 32letého nezaměstnaného Zdeňka Koudelku. Ten napadl kuchyňským nožem svého 47letého známého z protialkoholní léčebny. Důvodem bylo jeho chrápání. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Zdeněk Koudelka v soudní síni před vynesením rozsudku.

Článek

Konflikt se odehrál prvního června po desáté hodině večer pod mostem na Denisově nábřeží v Plzni. Tam Koudelka přespával a napadeného muže po předchozí společné konzumaci alkoholu na místo pozval přespat. Motivem činu zřejmě bylo chrápání napadeného muže. Koudelka muže nožem bodl a pořezal. Napadený po akutní operaci jen náhodou nezemřel.

Koudelka, který pochází z Humpolce, se živil brigádami, jako pekař, tesař nebo elektrikář, jeden čas jezdil i s cirkusem. Nakonec skončil v Plzni, kde si našel také přítelkyni, která ale bydlela na ubytovně. On sám přespával přes léto pod mostem.

Oba aktéři konfliktu přiznali, že v osudný den popíjeli víno a pivo a Koudelka nakonec pozval k přespání pod most i druhého muže. Před soudem pak tvrdil, že si na nic nepamatuje, až od okamžiku, kdy si šel pro kuře na Americkou třídu a zjistil, že má ruce od krve. „Ať přemýšlím, jak chci, nechápu, že bych mohl něco takového udělat,“ uvedl Koudelka.

„Obžalovaný je podle znalců psychopatickou osobností, ale je příčetný a netrpí žádnou psychickou poruchou. Jeho útok byl agresivní, nečekaný a proti takovým částem těla, že si musel být vědom toho, že může napadeného usmrtit. Poškozený přitom neměl žádnou možnost se bránit. A jen díky tomu, že utekl a byla mu poskytnuta lékařská pomoc, nezemřel,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Jan Špeta.

Koudelka byl v minulosti opakovaně trestán. Soud mu uložil trest na samé spodní hranici trestní sazby s výkonem ve věznici s mírnějším režimem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám