Hlavní obsah

V kauze Savoy soud potrestal bývalé policisty tučnými pokutami

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za únik videonahrávky zachycující schůzku hradního kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa před volbou prezidenta v roce 2008 potrestal soud obviněného bývalého policistu Jiřího Dvořáka a bývalého příslušníka rozvědky Petra Bakeše. Dvořák má kromě ročního zákazu činnosti u bezpečnostních složek zaplatit pokutu 40 tisíc korun. Bakeš dostal tříletý zákaz činnosti a stotisícovou pokutu.

Foto: Petr Horník, Právo

Obviněný Petr Bakeš (vpravo) se svým obhájcem

Článek

Krátce před znovuzvolením prezidenta Václava Klause v roce 2008, které doprovázelo rozsáhlé zákulisní vyjednávání, se v pražském hotelu Savoy sešel hradní kancléř Weigl s lobbistou Šloufem. Záběry od vedení hotelu následně získali Bakeš a Dvořák

Zveřejnění videozáznamu podle příznivců Václava Klause bylo snahou o ovlivnění prezidentské volby. Zároveň se spekulovalo o tom, že Weigl jednal se Šloufem o možnosti získání hlasů pro Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara. Zveřejnění nahrávky čtyři dny před volbou pak přimělo například Stranu zelených k tomu, že hlasovala pro veřejnou volbu prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Obviněný Jiří Dvořák se svým obhájcem před jednáním soudu.

Oba bývalí policisté byli kvůli zveřejnění nahrávky obžalováni z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Soud potrestal oba již v červnu 2009 trestním příkazem. Bakešovi uložil peněžitý trest sto tisíc korun a Dvořákovi 40 tisíc korun. Dvořák navíc dostal roční zákaz činnosti u všech policejních složek, Bakeš dostal dvouletý zákaz činnosti. Muži ale podali takzvaný odpor, a soud tak musel nařídit hlavní líčení.

Pražský hotel Savoy dostal od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 80 tisíc korun za nezákonné využívání kamerového systému, kontrolu v hotelu přitom odstartoval právě únik nahrávky schůzky Weigla se Šloufem. V souvislosti s kauzou dostala pokutu 20 tisíc korun i novinářka Sabina Slonková, která odmítla prozradit zdroj, jenž jí nahrávku poskytl.

Reklama

Výběr článků

Načítám