Hlavní obsah

Matka a dvě děti se přiotrávily oxidem uhelnatým

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrudim

Nebezpečným oxidem uhelnatým z plynového kotle se v úterý ráno přiotrávila matka a dvě děti v domku v Hrochově Týnci na Chrudimsku. Trojice skončila v nemocnici. Hasiči na místě zjistili nezvykle velkou koncentraci nebezpečného plynu.

Článek

Chrudimští hasiči byli do domku přivoláni pár minut po sedmé hodině ráno. „V rodinném domu matka dvou dětí zapnula plynový kotel dvě hodiny před tím, než na místo museli přijet hasiči,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Takový čas stačil k tomu, aby přiotrávil všechny osoby v objektu. Hasiči pomocí přístroje naměřili vysokou koncentraci plynu, a to 412 jednotek ppm (počet částic oxidu uhelnatého na milión částic celkem).

„Trojice byla převezena do nemocnice. Hasiči prostor odvětrali a odpojili přívod plynu do domu,“ doplnila Horáková.

Podobný případ se stal v pátek v Pardubicích. Tam hasiči v domku, kde žije tříčlenná rodina, naměřili 154 jednotek ppm. V té době byla v domě matka, miminko a muž, kterého musela sanitka převézt do nemocnice.

Oxid uhelnatý

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm (množství částic oxidu uhelnatého na milión částic).

Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.  

Hasiči v této souvislosti upozorňují, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám