Hlavní obsah

Na silnicích v listopadu zahynulo 81 lidí, o 22 více než loni

Při dopravních nehodách v listopadu zahynulo na českých silnicích 81 lidí, o 22 více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z policejních statistik. Od počátku letošního roku si nehody vyžádaly životy celkem 702 lidí. V říjnu při kolizích zemřelo 78 lidí, v září bylo smrtelných nehod o jednu méně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nehoda na rychlostní silnici R10 mezi Prahou a Libercem

Článek

Nejtragičtějším dnem uplynulého měsíce byl 4. listopad, kdy zahynulo devět lidí, špatná byla situace také v pondělí 22. listopadu, tehdy zemřelo šest lidí. Policisté zaznamenali čtyři dny, které si vyžádaly po pěti obětech, byly to dvě soboty a dvě neděle.

V pondělí 29.listopadu, kdy Česko zasáhla sněhová kalamita, vyhasly na silnicích životy čtyř lidí. Už v noci na pondělí srazilo a zabilo auto chodce na silničním tahu Břeclav-Hodonín. Tragédie se odehrála ráno na železničním přejezdu mezi u Stodu na Plzeňsku, kde se střetl osobní vůz s vlakem. [celá zpráva]

Nehodu nepřežil řidič, se zraněními vyvázla jeho devítiletá spolucestující. Na Pelhřimovsku se v podvečer na kluzké silnici zabil třiačtyřicetiletý řidič, další člověk se těžce zranil. Jízdu na namrzlé vozovce nezvládl ani motorista v Dobroticích. Seniorce uklízející sníh na chodníku způsobil zranění neslučitelná se životem. [celá zpráva]

Pouze dva dny z celého měsíce se na silnicích obešly bez obětí na životech.

Nejčastějšími příčinami nehod je zpravidla nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Také v listopadu byla řada nehod způsobena pod vlivem alkoholu, nejvíce jich policie zaznamenala v sobotu 20. listopadu, kdy havarovalo 21 opilých řidičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám