Hlavní obsah

Vrah Steinbauer dostal v obnoveném procesu doživotí

Právo, Novinky, ČTK, Petr Pokorný, Petr Nový
České Budějovice

Za vraždu dvou žen v letech 2003 a 2004 uložil ve středu českobudějovický krajský soud Jaroslavu Steinbauerovi doživotní vězení. V obnoveném procesu muži hrozilo až právě doživotí, za obě vraždy byl v minulosti odsouzen, když dostal souhrnný trest patnáct let. Steinbauer od začátku svou vinu popíral a požadoval zproštění obžaloby.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Jaroslav Steinbauer

Článek

Státní zástupkyně Daniela Přibylová uvedla před středečním rozsudkem, že řízení bylo obnoveno, jelikož se zjistilo, že obžalovanému hrozila přísnější právní kvalifikace, protože se dopustil trestného činu opakovaně. V minulosti byl Steinbauer za obě vraždy souzen jednotlivě.

První oběť, čtyřiadvacetiletou ženu, zabil Steinbauer podle obžaloby v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. Zřejmě ji uškrtil páskem od kabelky a ukradl jí mobilní telefon, který později prodal v zastavárně. Soud však nejprve Steinbauera zprostil viny.

V roce 2004 podle soudu zavraždil šestnáctiletou studentku. K uškrcení použil připravenou textilní pásku. Dívčino tělo nalezl po třech dnech rybář na břehu řeky Malše. Při prošetřování případu se však objevily souvislosti s vraždou dívky v roce 2003 a krajský soud v Českých Budějovicích Steinbauera v prosinci 2007 odsoudil na doživotí.

Vrchní soud pak v únoru následujícího roku zrušil trest především proto, že se nepodařilo prokázat zištný motiv činu. Steinbauer zřejmě nevraždil pro peníze. Spíše se nedokázal vypořádat s tím, jak se vyvíjejí jeho vztahy s ženami.

K činům ho vedla i touha ovládat a ponižovat. Obě dívky vrahovi zřejmě důvěřovaly. Škrtil je zezadu. Bez přitěžujícího zištného motivu nebylo možné podle vrchního soudu uložit tehdy delší než patnáctiletý trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám