Hlavní obsah

Gang podvodníků s pohonnými hmotami skončil v rukou policie

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Detektivové z protikorupční policie a pražští celníci minulý týden dopadli a obvinili tříčlenný mezinárodní gang, který dovážel do Česka pohonné hmoty za miliardy korun, ale neodváděl za ně daně, a benzín s naftou proto prodával čerpacím stanicím za výrazně výhodnější ceny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka způsobili obvinění České republice předběžnou škodu na spotřební dani téměř čtvrt miliardy korun, přesněji 243 miliónů.

Jeden Chorvat, Černohorec a především jeden český organizátor nelegálního dovozu nakupovali pohonné hmoty hlavně v Rakousku a Německu. Cisterny pak dovezli do ČR, ale neodváděli za ně spotřební daň, navíc si tuto daň fiktivně odpočítávali ze svých zásilek.

Po několikaměsíčním prověřování byli minulý týden v úterý a ve středu zadrženi v rámci akce STONN, které se zúčastnily desítky policistů i zásahová jednotka celníků. Při následných domovních prohlídkách v Praze, středních a východních Čechách pak u jednoho z podezřelých, původem z Chorvatska, policisté našli dvě nelegálně držené pistole a také 200 gramů marihuany a 20 gramů pervitinu.

„Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání pro zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a další trestné činy, například pro nedovolené ozbrojování a držení drog. Na hlavního organizátora, českého občana, soud uvalil vazbu. Všem obviněným hrozí až desetileté vězení,“ upřesnil v úterý mluvčí Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám