Hlavní obsah

Stojím za tebou, napsal rapper útočníkovi, který pobodal děti

Právo, Aleš Honus

Zatímco většina normálních lidí odsoudila sobotní zákeřný útok nožem na tři děti v Ostravě, ze kterého byl obviněn šestnáctiletý, pravděpodobně psychopatický mladík, najdou se i takoví, kteří mu na internetu fandí a ještě se pod svá slova sympatie neváhají podepsat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Hřiště, na kterém byl napaden jeden z chlapců.

Článek

Různé reakce se v pondělí objevily například na internetové stránce, kterou si obviněný mladík už loni zřídil na známém hudebním serveru bandzone.cz. Stránka obsahuje řadu vulgárních nahrávek, ve kterých obviněný mladík zpívá o tom, že by nejraději všechny pozabíjel.

Ve svých skladbách, z nichž jde na nepřipraveného posluchače hrůza, totiž mladík rapuje o násilí a zabíjení. „Máš problém ve vztahu? Proč tak vážně? Vem si kudlu do ruky, bodání je plný vášně,“ zpívá v jedné z nich.

Člověk se tam po brutálním útoku na nevinné hrající si děti dočte například toto: „Vím, že si to nepřečteš, ale stojím za tebou. Nějak jsem se dokázal vžít do tvojí situace,“ napsal v pondělí do diskuse jeden z přispěvatelů, který se označuje za rappera ze Vsetína.

Redakce jeho jméno zná, protože ale v profilu uvádí, že má pouze čtrnáct let, jeho totožnost nezveřejní. „Prostě chci, abys věděl, že máš i podporu. A jinak parádní hudba, úplně tě z toho cítím,“ píše rapper obviněnému útočníkovi z Ostravy.

„Nejsem takový psychopat“

Poté, co Právo mladíka kontaktovalo přes chatovací program ICQ, začal svá slova zlehčovat. „Ne že bych s ním přímo sympatizoval. Poslouchal jsem dříve jeho hudbu a hodně jsem se o něm dozvěděl. Z jeho textů jde jasně slyšet, v jaké byl situaci. Rapuje o tom, že jeho matku zavřeli do vězení, že nemá peníze a že ho ještě opustila holka. Člověk, když se v takové situaci napije a uslyší nějaká malá děcka, jak mu začnou nadávat, což je úplně běžné, tak může udělat něco, co by normálně neudělal,“ napsal Právu.

Nakonec ale připustil, že o události nemá dost informací a nakonec se za svůj komentář omluvil a vyjádřil soucit se zraněnými. „Těch rodičů je mi taky líto, abyste si nemyslel, že jsem taky takový psychopat,“ dodal.

Většina příspěvků, které se objevily v internetovém fóru na stránce obviněného útočníka, je ale odsuzující. „Kvůli tobě si zase celá společnost udělá novej názor o hip-hopu. Názor, který se poslední dobou měnil k lepšímu, a ty to takhle zk… Hezký a zasloužený posezení přeju,“ píše se v dalším příspěvku.

Mezi lidmi, kteří v pondělí v internetových fórech ostravský útok odsoudili, je řada protagonistů rapové a hiphopové scény.

Podle informací subkulturního serveru boombap.cz jsou obviněný mladík i jeho kamarád, který byl po výslechu propuštěn na svobodu, začínající rappeři, kteří se zhlédli ve stylu street rap a patří k vyznavačům ostravské skupiny Fuerza Arma, se kterou prý vystupovali na jejím jediném koncertě.

Internetový sever antifa.cz označuje tuto skupinu za neonacistickou. Fuerza Arma se ale na svých stránkách od činu šestnáctiletého mladíka distancovala.

„Všichni už zřejmě víte o kauze, která se stala v Ostravě, a web boombap.cz opět prokázal inteligenci svých redaktorů, když se snaží pošpinit ještě nás! Nijak s tím činem nesympatizujeme ani nesouhlasíme,“ píše Fuerza Arma na Facebooku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám