Hlavní obsah

Karlovarský stavebník vyplatil miliónové úplatky, aby mohl stavět pro Rusy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zdá se, že policii se začíná dařit odhalovat korupci i v soukromé sféře. Vzorem mohou být karlovarští kriminalisté, kteří si do letošní statistiky připsali úspěšně vyřešený už druhý takový případ.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

V pátek zadrželi dva cizince zastupující ruského investora, kteří si od místního stavebníka nechali vyplatit do své kapsy miliónové úplatky za to, že pro ně mohl pracovat. Konkrétně se jednalo o zasíťování pozemků pro výstavbu obytné zóny v Kyselce.

Český podnikatel cizincům zaplatil celkem tři milióny korun, to jim ale nestačilo a požadavky stále stupňovali. Začali vyhrožovat, že pokud nedostanou ještě dva milióny, přestanou mu proplácet faktury. Stavebníkovi došla trpělivost a obrátil se na policii. Ta na případu pracovala několik měsíců.

„Oba cizinci ve věku 52 a 56 let byli obviněni z přijímání úplatku,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Andrea Pomichalová. Hrozí jim za to osm let ve vězení. Stavebníka trestní stíhání mine, neboť sám policii kontaktoval a spolupracoval s ní. Stíháni jsou na svobodě, státní zástupce je propustil ze zadržení.

Firmy raději zaplatí

Podobnou kauzu realizovali krajští kriminalisté v červenci. Tehdy zadrželi dva manažery stavební firmy při předání miliónového úplatku od zástupce jednoho ze subdodavatelů. Peníze dostali výměnou za to, že nebudou dělat problémy s převzetím díla. Oba jsou už obžalováni a čeká je soud.

O korupci mezi firmami se sice hovoří otevřeně, ale dostat ji do podoby trestního řízení se neobejde bez spolupráce poškozeného subjektu s policií. A to se ne vždy děje, protože firmy pod vidinou výhodné zakázky raději zaplatí nějaké peníze bokem, než aby přišly o kšeft a ještě se zapletly s policií. Navíc podnikatelům, kteří udají jinou firmu v souvislosti s korupcí, hrozí, že vypadnou z takto fungujícího systému a už si nikde neškrtnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám