Hlavní obsah

Útoky mladíků na děti nožem byly podle policie pokusem o vraždu

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Případ tří pobodaných dětí, ke kterému došlo v Ostravě v sobotu večer, si v noci na neděli převzala krajská kriminální policie. Dva zadržení mladíci, z nichž ani jeden zatím není plnoletý, jsou i nadále v policejní cele a s největší pravděpodobností budou buď oba, případně jeden z nich, stíháni pro pokus o vraždu. Policie zatím žádné bližší informace neposkytuje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dětské hřiště v ulici Patrice Lumumby v Ostravě-Zábřehu, kde byl na napaden devítiletý chlapec.

Článek

„Na základě zjištěných skutečností zahájili úkony trestního řízení pro zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu,“ sdělila v neděli mluvčí moravskoslezské policie Darina Majková. Případné trestní stíhání bude zahájeno nejdříve v neděli pozdě odpoledne.

Tři chlapci ve věku 9, 13 a 14 let byli v sobotu v podvečer v intervalech několika minut pobodáni na sídlišti v Ostravě-Zábřehu. Nejmladší z nich byl zraněn nejhůře a bojoval v nemocnici o život, lékařům se ale podařilo jeho stav stabilizovat. Mimo ohrožení života jsou i další dva chlapci, kteří utrpěli středně těžká poranění. Jednoho útočníka zadrželi strážníci na místě činu, dalšího pak vzápětí dopadli přivolaní státní policisté.

Událost se stala na okraji Bělského lesa v ulicích Svazácká a Patrice Lumumby. Dva výrostci, kteří byli zřejmě pod vlivem alkoholu, postupně zaútočili na tři skupinky dětí. Devítiletý chlapec prodělal v noci náročnou operaci, v neděli ráno ostravská fakultní nemocnice oznámila, že malý pacient je mimo ohrožení života. Také stav dalších pobodaných je stabilizovaný.

Policisté začali okamžitě po činu vyslýchat svědky. Zároveň ve spolupráci s městskou policií začali prohledávat místa, kde ke třem útokům došlo. Hledali nůž, případně další stopy, které by útočníci mohli zanechat. Zbraň se zatím stále nenašla. „Policisté na věci intenzivně pracují, vyslýchají svědky a nadále pátrají po předmětu útoku,“ dodala Majková.

Vzhledem k tomu, že jde o čin spáchaný na více lidech a navíc mladších 15 let, tak by obviněný podle trestního zákoníku spadal do odstavce, který stanoví sazbu 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný. Zákon o soudnictví ve věcech mládeže podle ČTK říká, že trestní sazby se mladistvým snižují na polovinu, horní hranici trestní sazby stanoví nejvýše na pět let. Výjimkou jsou ovšem činy, za než trestní zákoník umožňuje uložit výjimečné tresty, a jejichž "povaha a závažnost je vzhledem k zvlášť zavrženíhodnému způsobu provedení činu nebo k zvlášť zavrženíhodné pohnutce nebo k zvlášť těžkému a těžko napravitelnému následku mimořádně vysoká". Za to může soud uložit pět až deset let vězení.

Výběr případů za uplynulých pět let, kdy byli za závažnou trestnou činnost odsouzeni mladiství
9. března 2005 - Ostravský krajský soud poslal na 7,5 roku do vězení mladíka, který se jako 17letý v roce 2004 podílel na vraždě ostravského podnikatele. Vrchní soud v Olomouci jeho trestný čin později překvalifikoval na pomoc k vraždě a zmírnil mu trest na pět let vězení.
11. března 2005 - Okresní soud v Kladně uložil nezletilému vrahovi třináctileté dívky z Kmetiněvsi na Kladensku ochrannou výchovu. K vraždě dívky, jejíž tělo bylo nalezeno 1. ledna 2004 u silnice, se přiznal 13letý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA.
31. března 2005 - Trest 8,5 roku vězení vyměřil ústecký krajský soud mladíkovi, který se jako patnáctiletý v září 2004 podílel na vraždě faráře v Třebenicích na Litoměřicku. Jeho šestadvacetiletý spolupachatel byl potrestán 17 lety vězení. Podle soudu byl iniciátorem loupežné vraždy 15letý mladík.
20. dubna 2005 - Krajský soud v Hradci Králové poslal na sedm let do vězení 16letého mladíka, který se v srpnu 2004 podílel na brutální vraždě jednaosmdesátileté důchodkyně z Olešnice na Rychnovsku. Na 14 let byl odsouzen jeho 34letý komplic, otec dvou útočníků. Vraždu měli na svědomí společně se skupinou pěti dětí, které však nebyly trestně odpovědné, a tudíž nebyly souzeny. Některým z nich byla nařízena ochranná výchova.
8. července 2005 - Sedmnáctiletý vietnamský mladík byl odsouzen na 8,5 roku vězení za to, že v listopadu 2004 brutálně ubodal svého bratrance a sekáčkem na maso se pokusil zabít i svého otce. Rozhodl o tom ostravský krajský soud, který mladíka zároveň vyhostil ze země.
20. ledna 2006 - Na pět až devět let do vězení pro mladistvé poslal Krajský soud v Hradci Králové trojici mladíků, kteří v říjnu 2004 zavraždili 69letého důchodce v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. Dvěma chlapcům bylo v době útoku 16 let, třetí byl o rok starší.
10. června 2008 - Vrchní soud v Olomouci potrestal sedmnáctiletého mladíka z Vietnamu za brutální vraždu krajana v jedné ze znojemských heren sedmi lety vězení.
27. června 2008 - Krajský soud v Praze uložil osmiletý nepodmíněný trest sedmnáctiletému mladíkovi z Vlašimi, kterého obžaloba vinila z pokusu o vraždu, znásilnění a vydírání.
8. července 2009 - Nejvyšší soud potvrdil výjimečný trest osm let a devět měsíců vězení pro muže, který jako mladistvý zabil v Lednici na Břeclavsku soka v lásce. Pokusil se také zavraždit svou bývalou přítelkyni.
11. listopadu 2010 - Sedmiletým nepodmíněným trestem potrestal Krajský soud v Ústí nad Labem 18letého mladíka, který se v roce 2008 pokusil v Podbořanech na Lounsku znásilnit a zabít čtyřiadvacetiletou ženu.
25. listopadu 2010 - Krajský soud v Ústí nad Labem poslal šestnáctiletého romského mladíka na deset let do vězení za pokus o vraždu ve spolupachatelství. Letos na jaře brutálně zbil v Krupce na Teplicku tehdy dvanáctiletého chlapce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám