Hlavní obsah

Voják stíhaný za zneužívání školaček se po propuštění z vazby zastřelil

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

V úterý ho státní zástupce propustil z vyšetřovací vazby. O dva dny později ho policisté našli s prostřelenou hlavou. Řeč je o čtyřiačtyřicetiletém příslušníkovi 142. vojenského praporu v Klatovech, který od října čelí obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých školaček.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Muž si podle policie vzal život sám. „Mohu jen potvrdit, že došlo k sebevraždě muže,“ řekla Právu mluvčí krajské policie Martina Kohoutová.

Podle jiného zdroje se voják zastřelil v autě kousek za Plzní. Kulku vypálil ze své služební pistole. Nalezen byl ve čtvrtek odpoledne. Jestli nechal dopis na rozloučenou nebo jiný vzkaz, ze kterého by byl patrný motiv, nechce nikdo zatím potvrdit.

Rotmistr měl podle obvinění v několika případech sexuálně zneužít dvě dívky ve věku sedm a devět let. „Proběhlo to v jeho bytě v Plzni. Muž je osahával a ukájel se při tom,“ řekl zdroj obeznámený s případem. Dívky na sebe nechaly sahat dobrovolně, muž jim za to platil nebo kupoval dárky. „Nechoval se k nim násilnicky,“ dodal zdroj.

Za mříže vojáka poslala koncem října soudkyně Helena Przybylová. „Vyhověla jsem návrhu státního zástupce, který požadoval vazbu proto, aby obviněný nemohl na svobodě ovlivňovat svědky,“ upřesnila soudkyně.

Případ bude kvůli smrti odložen

A právě tento důvod podle státního zástupce už pominul. „Všechny důležité svědky už jsme vyslechli. Vyšetřování proto pokračovalo na svobodě,“ konstatovala šéfka plzeňských žalobců Antonie Zelená. Případ tak bude v nejbližších dnech odložen. „Nelze vést trestní řízení proti někomu, kdo už nežije,“ vysvětlila Zelená. Ta o motivu sebevraždy zatím informace nemá.

„Prvořadým úkolem policie je, aby vyšetřila, jestli se skutečně jedná o sebevraždu a vyloučila případné cizí zavinění,“ uzavřela Zelená.

Chování obviněného vojáka bylo ve vazbě bezproblémové. „Byl naprosto v klidu. Nezaznamenali jsme ani náznaky nějakého sebepoškozování,“ řekl ředitel plzeňské věznice Petr Folk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám