Hlavní obsah

Kvůli zřícení domu v pražské Soukenické ulici dva obvinění

Novinky, ČTK, Petr Nový
Praha

Pražská policie v tomto týdnu navrhla obvinit dva lidi kvůli loňskému zřícení domu v Soukenické ulici v centru města. V sutinách zemřeli čtyři stavební dělníci. Podle policistů byli obviněni dva pracovníci stavební firmy.

Článek

"Byly obviněny dvě osoby ve věku 43 a 63 let, které mají souvislost se stavební firmou," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan s tím, že podrobnosti policie zveřejní v příštím týdnu.

Radnice Prahy 1 na základě svého vyšetřování brzy po nehodě tvrdila, že se dům zřítil v důsledku nepovolených stavebních prací. Statiku domu podle starosty Filipa Dvořáka (ODS) narušily celkem tři zásahy.

Jedním z nich bylo odstranění stropu ve třetím patře, druhým zbourání části ramen schodiště a posledním odtěžení podloží pod nosnou zdí v přízemí. Jako viníky radnice první městské části společně s magistrátem viděla stavební firmu a stavbyvedoucího.

Pod troskami domu zemřeli dva Bulhaři, jeden Ukrajinec a jeden Moldavan. Dělníky se na místě snažily zachránit dvě stovky hasičů. Na záchranných akcích, které trvaly přes 40 hodin, se podílel i městský statik, psovodi pražské městské policie, báňští záchranáři, policisté, zdravotníci i soukromé firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám