Hlavní obsah

Zubař má jít za tragickou nehodu na 33 měsíců do vězení

Právo, Martin Polák
Sokolov
Aktualizováno

Chebský zubař Jaroslav Révay si má ve vězení odsedět dva roky a devět měsíců. Trest mu vyměřil ve čtvrtek Okresní soud v Sokolově za to, že podle něj zavinil loni v lednu nedaleko Sokolova dopravní nehodu, při níž zemřeli dva mladí lidé. Dohromady po nich zůstaly čtyři malé děti.

Foto: Martin Polák, Právo

Jaroslav Révay při vstupu do soudní budovy v Sokolově.

Článek

Svědci, policisté i lékař během vyšetřování i soudního líčení uvedli, že z Révaye cítili bezprostředně po nehodě alkohol. U soudu se to však nepodařilo nakonec prokázat. Pozůstalí z toho byli rozladěni.

„Je špatné, že zákony nám umožňují neposkytnout proti sobě důkaz, přesněji odmítnout odběr krve a moči. Pak se to posuzuje mnohem mírněji. Pokud by tam byl alkohol prokázán, trestní sazba by byla jiná,“ řekl bratr jedné z obětí nehody Josef Voborník.

Policisté totiž vypověděli, že podle nich zubař zřejmě záměrně mařil dechovou zkoušku. Navíc poté, co odjeli zpět k nehodě, Révay podepsal revers a z nemocnice odešel, aniž by lékařům poskytl krev a moč. Své jednání vysvětloval poúrazovým šokem.

Při čtvrtečním závěrečném jednání vypovídali znalci z brněnského ústavu soudního inženýrství. Ti uvedli, že zubař nehodu zavinil tím, že v zatáčce přejel svým luxusním BMW částečně do protisměru, zavadil o protijedoucí Renault Clio a následně se čelně srazil s volvem, kde jel muž a žena, kteří pak na místě zemřeli. „Ke srážce by ale došlo, i kdyby se s renaultem nestřetl,“ poznamenal jeden ze znalců.

Révay se hájil tím, že protijedoucí auto ho oslňovalo a mířilo do jeho pruhu. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu pro odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám