Hlavní obsah

Kajínkovu žádost o obnovu procesu začne soud řešit v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Žádost o povolení obnovy procesu doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka začne Krajský soud v Plzni řešit 10. ledna. Zasedání bude přístupné veřejnosti a Kajínek se ho zřejmě nezúčastní. Na starost kauzu dostal plzeňský soudce Tomáš Bouček, jehož senát už v minulosti Kajínkovi návrh na povolení obnovy procesu zamítl. O termínu ve čtvrtek informoval Krajský soud v Plzni.

Článek

"Soud vyhověl předběžně žádosti Jiřího Kajínka, a veřejné zasedání se tak bude konat v jeho nepřítomnosti," uvedla mluvčí soudu Alexandra Vaňková. Jednání bude veřejné, soud už ale avizoval, že v jednací síni nepovolí pořizování obrazového záznamu.

Krajský soud v Plzni Kajínkovi uložil doživotní trest 23. června 1998, a to kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a pokusu o vraždu. Poté se zabýval žádostí o obnovu jeho procesu.

První návrh na povolení zamítl senát v čele se soudcem Boučkem v roce 2004. Žádost tehdy podali Kajínkovi advokáti Kolja Kubíček a Klára Slámová. Kvůli jejich stížnosti pak pražský vrchní soud nařídil návrh znovu projednat. I v březnu 2006 stejný senát návrh zamítl, o čtvrt roku později toto rozhodnutí vrchní soud potvrdil.

Spor o otevírání dveří

Nejnovější žádost o obnovu podal letos v září další Kajínkův advokát Tomáš Zejda. U soudu chce podle dostupných informací dokázat, že Kajínek nemohl Pokoše v osudný květnový den roku 1993 zastřelit.

Vychází přitom údajně ze zprávy experta na klinickou psychologii, podle níž musel vrah při zastřelení Pokoše otevřít dveře od auta, v němž bodyguard seděl, a tedy nechat na klice otisky prstů.

Podle svědků prý střelec neměl rukavice, údajně viděli na jeho ruce prsten i zlatý řetízek. Na dveřích auta policie podle nynějšího návrhu na obnovu řízení žádný otisk prstu patřící Kajínkovi nenašla.

Soudce Bouček se po obdržení nové žádosti z případu vyloučil, vrchní soud ale rozhodl, že mu kauza zůstane.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám