Hlavní obsah

Téměř pětina žen, obětí násilí, je brutálně napadena v těhotenství

– Praha
Právo, jon

Téměř pětina žen (17%), obětí domácího násilí, které v loňském roce vyhledaly pomoc v Informačním a poradenském centru Rosa pro oběti domácího násilí, byla fyzicky napadena v těhotenství. Nešlo přitom jen o „facky“ ale i surové útoky včetně zkopání, ve většině případů ve vyšším stupni těhotenství.

Článek

Řada případů násilí mezi partnery skončí i smrtí oběti. „Podle statistik sdružení Rosa z 220 klientek jich 65 mělo partnera, který by podle dotazníku na vyhodnocení násilí mohl být označen jako vysoce nebezpečný pro život oběti,“ uvedla Zdena Prokopová, vedoucí azylového domu.

S jakým typem násilí se ženy setkaly (v %)
psychické100
fyzické86
ekonomické50
sexuální49
zdroj: sdružení Rosa

Zbytečně vyhaslé životy

Každoročně je v Česku zavražděno několik desítek žen. Objevují se v policejních statistikách pod názvem vraždy motivované osobními vztahy. Mnoho žen však zemřelo zbytečně, vraždě bylo možné zabránit. Jedná se o ty případy, kdy žena zemřela rukou manžela či druha, stala se obětí domácího násilí.

Ženy, které jejich nejbližší partner dlouhodobě týrá a ohrožuje na životě, totiž často svůj problém včas neřeší a nevyhledají odbornou pomoc. Doufají, že problém zvládnou samy, někdy se oprávněně obávají toho, že jim nikdo nebude věřit.

S jakými formami útoku se ženy nejčastěji setkaly (v %)
Bytí do hlavy a obličeje48
Ponižování96
Vulgarismus71
Vydírání, zastrašování96
Výhrůžky zabitím42
Kontroly a zákazy67
Omezování svobody, izolace47
zdroj: sdružení Rosa

V Praze například došlo k případu, kdy policie správně vyhodnotila nebezpečnou situaci v rodině oběti, pachatele zadržela. Ten později u soudu slíbil, že své ženě již nic neudělá a byl propuštěn. Po pár hodinách se vrátil k bydlišti partnerky, vnikl do bytu a brutálně ji zabil.

„Přitom mnohdy ženě zachrání život, když přijde včas a začne o problémech mluvit,“ dodala Prokopová. Ve specializovaných poradnách, kde působí psycholožky, právničky, odborníci na bezpečnost, mohou získat bezplatně odbornou pomoc, v případě akutního nebezpečí i azylový pobyt. Na sdružení Rosa je například možné se obrátit prostřednictvím SOS telefonické linky 602 246 102, nebo 241 43 24 66.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám