Hlavní obsah

Hasiči cvičili likvidaci požáru nové budovy Národního muzea

Praha

Cvičný požární poplach byl ve středu před polednem vyhlášen v nové budově Národního muzea v Praze. Vyjelo k němu 35 profesionálních hasičů ze tří stanic, dále policisté a pracovníci záchranné služby. Cílem taktického cvičení bylo, aby si zejména hasiči připomněli specifické vlastnosti objektu a zaměstnanci muzea si vyzkoušeli evakuaci. Zásah vzbudil velkou pozornost řidičů jedoucích po blízké magistrále i kolemjdoucích.

Článek

Simulovaný požár vzplanul v konferenčním sále budovy bývalého Federálního shromáždění, která je novým sídlem muzea. Hořet začalo v 11:00. Při následného průzkumu nalezli hasiči druhé ohnisko požáru v kabině režie. Vzhledem k silnému zakouření prvního patra museli pomoci jednomu pracovníkovi, který se nadýchal kouře. Byla přestěhována část exponátů z výstavních prostor. I to bylo simulováno pomocí krabic naplněných nepotřebnými věcmi.

"Zasahující hasiči si prakticky vyzkoušeli možnost evakuace většího počtu osob a materiálu a prověřili funkčnost hydrantové sítě v objektu. Zaznamenali si dojezdové časy předurčených stanic Hasičského záchranného sboru Praha," řekla mluvčí sboru Pavlína Adamcová. V případě nejbližší jednotky ze Sokolské ulice šlo o pouhé tři minuty od nahlášení požáru.

"Kvůli připravované rekonstrukci hlavní budovy se většina pracovníků muzea musela přestěhovat do nové budovy, cvičení bylo tedy v zájmu jejich bezpečí nezbytné. V novém objektu navíc probíhá řada výstav, na nichž jsou prezentovány cenné exponáty. V tuto chvíli se například v expozici Poklady Moravy nachází nejstarší dosud objevená loutka na světě. I proto musíme být připraveni na případný požár," komentoval cvičný zásah generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

O nouzové situaci pracovníky muzea v budově informoval domácí rozhlas, ze kterého se kromě sirény rozléhala i výzva k opuštění objektu a zákaz používání výtahů. Hlášení bylo v češtině, angličtině a ruštině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám