Hlavní obsah

Za znásilnění 14leté školačky dostal muž 2,5 roku

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Na dva a půl roku do vězení půjde 22letý Zdeněk Bajer ze severních Čech za znásilnění čtrnáctileté dívky. Podle rozsudku se jej dopustil koncem léta roku 2008 na Královéhradecku. Rozsudek není v právní moci, protože Bajer, jehož psychika je v pásmu dolní hranice lehké mentální retardace, se proti němu okamžitě odvolal.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Bajer v soudní síni.

Článek

Původně byl obžalován z trestného činu pohlavního zneužívání, ale soudci během hlavního líčení dospěli k závěru, že šlo o znásilnění.

„Nejprve poškozenou líbal na ústa, poté ji svlékl a pokusil se o pohlavní styk. Věděl přitom, že jde o osobu mladší 15 let,“ stojí v obžalobě.

„I když k souloži nedošlo, trestní zákon staví i jiné obdobné praktiky na stejnou úroveň, jako pohlavní styk. Poškozená dávala najevo nesouhlas, bránila se, ale obžalovaný ji držel, aby nemohla uniknout,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Petr Mráka.

Dostal nízký trest, dívce nezpůsobil újmu

Čin vyšel najevo až po několika měsících, když se s ním Bajer chlubil mezi dívčinými spolužáky. Ti se jí začali vyptávat, zesměšňovali ji a ona se následně svěřila učitelům.

Trestní sazba za znásilnění je v rozmezí pět až 12 let vězení. K poměrně mírnému trestu soudci sáhli proto, že Bajer dívce nezpůsobil vážnou újmu a jak zjistili znalci, v době spáchání skutku měl snížené ovládací a rozpoznávací schopnosti.

Byť měl v minulosti problémy se zákonem, ve zkušební době se osvědčil a soud na něho proto musel hledět jako na netrestaného. Přitížilo mu naopak, že se nepřiznal a neprojevil účinnou lítost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám