Hlavní obsah

Soud vydal mezinárodní zatykač na zloděje, kteří jsou na svobodě díky exministryni

Právo, rav
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové vydal eurozatykač i mezinárodní zatýkací rozkaz na dvojici zlodějů, kteří jsou díky intervenci bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové už půl roku na svobodě. Odsouzení Rudolf Tesárek (34) a Josef Blažek (31) si přitom mají ve vězení odpykávat desetileté tresty za předem domluvenou krádež 74 miliónů korun z auta jedné bezpečnostní služby v Hořicích na Jičínsku z roku 2008.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud na oba muže vydal 19. listopadu jak evropský, tak i mezinárodní zatýkací rozkaz. Není totiž vyloučeno, že by oba mohli pobývat v zahraničí i mimo Evropskou unii,“ řekl v úterý Právu mluvčí hradeckého soudu Aleš Korejtko.

Muži si odseděli pouhý rok, když jim letos v červenci přerušila tehdy končící ministryně Kovářová jejich tresty, protože ve prospěch obou mužů podala k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Tu sice následně staronový ministr Jiří Pospíšil (ODS) stáhl, ovšem Tesárek s Blažkem se už do vězení nevrátili.

Soudu se jim nejprve nepodařilo doručit výzvu k nástupu do vězení, přestože při propuštění museli uvést aktuální adresy. Proto na ně nejprve vydal příkaz k zatčení, avšak ani českolipská policie žádného z odsouzených nenašla.

Reklama

Výběr článků

Načítám